Opavské Muzeum ošetřovatelství ukazuje, jak a čím se kdysi léčilo

24. červenec 2015

Muzeum ošetřovatelství v Opavě je svého druhu unikátní a jediné v celé republice. V jednom z pavilonu Slezské nemocnice představuje, co v dřívějších dobách obnášela práce ošetřovatelů - především tedy zdravotních sester.

Mezi exponáty, z nichž některé ještě pamatují Rakousko-Uhersko, vás nenechají chladnými mimo jiné nejrůznější staré skalpely, injekční stříkačky, kostní vrtačky a defibrilátory. V duchu doby jdou i vybavení nemocničního pokoje nebo operačního sálu, ve kterých nechybí ani figuríny pacientů a sestřiček.

Nápad založit Muzeum ošetřovatelství se před časem zrodil v hlavě Lenky Hankové, dlouholeté zdravotní sestry, dnes náměstkyně ošetřovatelské péče a ombudsmanky Slezské nemocnice v Opavě.

„Práce zdravotní sestry je nepostradatelná napříč všemi medicínskými obory, od vyšetření pacienta až po následnou péči. V životě člověka vlastně od jeho narození až po stáří. Návštěvníky tady, aniž by se museli stresovat z vlastní bolesti nebo nemoci, zavedeme do lékařské ordinace, nemocničního pokoje i na operační sál,“ říká Lenka Hanková.

Muzeum ošetřovatelství nabízí autentickou podívanou se stovkami dochovaných předmětů, které kdysi lidem sloužily.

„K nejstarším patří takzvaná Schimmelbushova maska, která se používala k anestezii. Sestra ji držela u hlavy pacienta a přikapávala do ní éter,“ popisuje Hanková.

Expozici doplňují také figuríny pacientů i zdravotnického personálu. Návštěvníci si tak mimo jiné mohou prohlédnout sestřičku oděnou do dnes už nepoužívaných stejnokrojů, jejichž součástí bývaly i nepohodlné velké bílé naškrobené čepce.

Muzeum ošetřovatelství v Opavě
Spustit audio

Související