Opavské muzeum připomíná odkaz Viléma Borůvky, jednoho z nejlepších preparátorů zvířat v Evropě

11. prosinec 2017

Vilém Borůvka. Stačí říci tohle jméno a všichni muzejní preparátoři v celé Evropě zpozorní. Byl desítky let jedním z nejlepších a jeho rukama prošly tisíce exponátů včetně velkých zvířat, jako jsou medvědi, lvi anebo jaguáři. Na Viléma Borůvku, který zemřel v létě roku 2014, teď vzpomíná novou výstavou jeho domovské muzeum v Opavě.

„Když děláte preparáty ryb, musíte sáhnout do každé šupiny dvakrát i třikrát, když se tam stříká lak. Nejproblematičtější jsou preparáty ryb,“ vysvětloval Vilém Borůvka na nahrávce z roku 2010.

Vilém Borůvka vládl v opavské preparátorské dílně nepřetržitě 63 let. Nejlépe se cítil u svých chemikálií, štětců, nejrůznějšího podivného náčiní, a když jste se zeptali, jak se vlastně takový preparát dělá, nebyl k zastavení (viz audio reportáž).

Přesuňme se do současnosti, a to s Pavlem Petrem ze Slezského zemského muzea v Opavě. Jsme v hlavní výstavní budově, kde je nová výstava věnovaná právě také vzpomínce na pana Borůvku.

„Můžeme zde vidět fotodokumentaci cest do Indie, které uskutečnil převážně v 70. a 80. letech 20. století. Tady je například s opicemi, tady s fakírem, který je zachycen s kobrou,“ ukazuje na snímky Pavel Petr.

Vypadá to jako docela obyčejná výstava velkých cestovatelských fotografií. Je to ale další část životního příběhu preparátora, který udělal z Opavy jedno z preparátorských evropských center. Poznával životní prostředí zvířat a mnoho z nich i přivezl.

Vilém Borůvka a Indie, výstava v Slezském zemském muzeu v Opavě

„Získal si v zahraničí značné renomé. Dokázal preparovat nejen nové exponáty, dokázal zachovat i velice poškozené historické preparáty a on tomu byl schopen dát tu jiskru života. Exponáty působily dojmem nových kusů do sbírky,“ dodává Pavel Petr.

Výstava o Vilému Borůvkovi potrvá až do konce dubna příštího roku. Kdo chce, může vzpomenout na člověka, díky kterému jsou vitríny s vystavenými preparáty plné otisků nejen dětských rukou. Přece jenom – kdo by si nechtěl sáhnout třeba na tygra jako živého.

autor: mrk
Spustit audio