Opavský trolejbus č. 307 slouží jako pojízdná galerie. Výstavu si prohlédnete třeba cestou do práce. Teď tam mají klacky, tyčky, sběrače

13. únor 2017

Vozidla hromadné dopravy nemusí sloužit jen přesunu cestujících z místa na místo. Proč třeba neudělat v trolejbusu galerii? V Opavě už je to dokonce tradice a ve voze číslo 307 začala už třetí výstava.

Opava patří k městům, která se snaží dát hromadné dopravě nový rozměr. V trolejbusech se tam koleduje, hrají divadelní představení a tradicí je i pojízdná galerie. Další výstava začala před pár dny a připomíná historii hromadného cestování. Kdokoliv si může fotografie prohlédnout, třeba když pojede do práce.

Fotografie, které tady jsou, potěší určitě pamětníky. Jsou tady černobílé fotky těch krásně kulatých trolejbusů, které kdysi jezdily Opavou. Jsou to momentky z každodenního života, fotografie z vozovny. Můžete tady vidět, i jak vypadaly tehdejší zastávky.

Náměstek ředitele Městského dopravního podniku Opava Libor Pěčonka oceňuje, že takovou pojízdnou galerii v Opavě najdete. „Má to nějakou tradici a lidem se to líbí. Ohlasy jsou pozitivní,“ říká.

Opavský dopravní podnik v létě oslaví 65 trolejbusové dopravy ve městě, výstava to připomíná. „Klacky, které jsou v názvu té výstavy, je lidové pojmenování sběračů, těch dvou tyčí na střeše, které stahují elektrický proud z drátů do vozidla. Někdo tomu říká klacky, někdo tomu říká tyče, někdo zase sběrače,“ vysvětluje Pěčonka.

Zatím není úplně jasné, jak dlouho bude nová výstava v ‚Tři sta sedmičce‘ jezdit. Pravděpodobně až do léta, kdy se bude 65 let trolejbusové dopravy ve městě slavit.

Galerie v trolejbuse, Opava
autor: mrk
Spustit audio