Orlová bude mít svůj první charitativní obchod. Provozovat ho bude ADRA

5. září 2016

V Orlové už zítra otevřou speciální šicí dílnu. Provozuje ji ADRA v sociálně vyloučené lokalitě. Ženy z okolí si v charitativním obchůdku mohou nechat levně opravit oblečení, našít zip, nebo zkrátit kalhoty. Kromě toho si mohou koupit levné oblečení, knížky, nebo vybavení domácnosti.

Všechno tady voní novotou. „Všechno je natřeno, chystáme to, aby to tady bylo hezké,“ zve nás do charitativního obchůdku paní Marcela Holková z organizace ADRA.

„Máme své zkušenosti v Karviné a v Havířově. A vidíme, že ty obchůdky a sociální šatníky mají své místo. Hodně nás to baví a lidé jsou nadšení, jak mají zboží hezké a za dobré peníze. A pomáháme,“ dodává paní Holková.

Najdete tady prakticky vše. Od oblečení, přes knížky, nádobí – zkrátka zboží všeho druhu. Zvláště obyvatelé této části Orlové, Orlové-Poruby, by si v běžných obchodech vybavení domácnosti nebo oblečení nemohli pořídit.

„Velmi důležité to je, protože jsou tady matky samoživitelky. Děti rostou, potřebují nějaká ta trička. Blíží se zima, potřebují teplé oblečení. Nemají peníze na to, aby si oblečení pořizovaly v normálních obchodech. U nás je zboží hezké, kvalitní, za málo peněz. A proto to velmi vítají a navštěvují naše obchůdky,“ vysvětluje Marcela Holková.

Originálním kouskem v orlovském charitativním obchůdku je i šicí stroj, který poslouží krejčovské dílně. Stejně jako v obchůdku i zde budou ceny za opravy minimální. „Vyměňujeme zipy, upravujeme oděvy, zužujeme, povolujeme,“ dodává pracovnice.

Tento šicí stroj čeká ještě spousta práce

Karel Folwarczny z organizace ADRA potvrzuje, že v charitativním obchůdku najdou práci čtyři ženy, které jsou dlouhodobě nezaměstnané.

„Když si představíme, že ta žena, je tři čtyři roky na pracovním úřadu nebo i více a prožívá doma třeba i výčitky od manžela, nebo je sama, tak když přijde do toho kolektivu, začne se znovu zapojovat do veřejného života, dbát o sebe a je to pro ni velmi dobré,“ upozorňuje Folwarczny.

Včetně nového obchůdku v Orlové má ADRA na Karvinsku celkem pět charitativních obchůdků.

V obchůdku najdete prakticky vše
autor: ada
Spustit audio