Orlová sbírá PET lahve. Radnice chce letos vánoce slavit originálně

26. říjen 2017

V orlovských školách a Domě dětí a mládeže se hromadí plastové lahve. Právě z nich chce letos město vyrobit originální vánoční strom.

Orlová sbírá PET lahve. Radnice chce letos vánoce slavit originálně. Místo tradičního jehličnanu bude ve městě stát strom z plastových lahví. Do konce měsíce je nosí děti do škol nebo do Domu dětí a mládeže. Pak štafetu přeberou údržbáři a začnou vyrábět konstrukci z pletiva, na kterou PET lahve připevní.

„Bude to kus práce. Údržbáři musí připravit kostru stromu a dobře ji ukotvit. Pak s dětmi i s dospělými budeme PET lahve nastřihávat – nejprve se musí uříznout dno, pak se to nastříhá a bude taková roztřepená a pak se uchytí ke konstrukci toho stromu,“ vysvětluje Jana Šertlerová, ředitelka Domu dětí a mládeže v Orlové.

Zpočátku byla nápadem zaskočena, teď už se ale těší. „Když jsem se podívala po sociálních sítích, jak to kde už měli v minulých letech, tak mě to nadchlo. Vonět jehličím sice nebude, ale bude netradiční, nasvícený a možná budeme i světoví,“ usmívá se ředitelka.

S přípravou tohoto originálního vánočního stromu bude pomáhat údržbář domu dětí Jiří Tydlačka. „V podstatě nevím, co mě ještě čeká, ale určitě je to výzva. Nejnáročnější na tom bude asi, aby to mělo stabilitu. Zatím si nedovedu představit, jak to bude vypadat,“ přiznává údržbář.

Originální vánoční strom má být minimálně tři metry vysoký.

autor: ada
Spustit audio