Ostrava poprvé hostí World Press Photo. Zahajuje nový fotografický festival

11. červen 2015
Dobré odpoledne

Místo prázdných výloh snímky významných českých i světových fotografů. Tak se ode dneška promění centrum Ostravy. Hostí totiž první ročník nového Mezinárodního festivalu OstravaPhoto.

Kdo by ale čekal nablýskané výstavní prostory, bude asi trochu zklamaný. Špička světové fotožurnalistiky je totiž v Ostravě k vidění v celkem netradičním místě – v nevyužívaných prostorách Biskupské ulice.

„Tuhle výstavu jsme cíleně umístili do jednoho z nevyužitých komerčních prostor v samotném centru Ostravy a ten hlavní důvod je pomoci město oživit,“ vysvětluje ředitelka festivalu OstravaPhoto Alexandra Bočková, která s nápadem přišla.

Získat do Ostravy putovní výstavu nejlepších novinářských fotografií World Press Photo 2015, která se poprvé představuje mimo naše hlavní město, nebylo vůbec jednoduché. Saše Bočkové to zabralo víc než půl roku intenzivního jednání s manažerem World Press Photo Jurre Janssenem.

„Při rozhodování, komu výstavu zapůjčíme, je pro nás kromě praktických věcí jako místo konání nebo zaplacení zápůjčky, důležité také to, jestli si organizátoři uvědomují, co ta výstava reprezentuje. Pokud ji chcete pořádat, musíte sdílet stejnou vášeň, vizi nebo porozumění. A když tohle všechno vidíme a jsme spokojení, tak do toho jdeme,“ říká Janssen.

Čtěte také

Ostrava navíc letos drží prvenství. Do Prahy, která výstavu pravidelně hostí už od devadesátých let, totiž poputuje až poté, co v Ostravě na začátku července skončí.

Hostit výstavu nejlepších žurnalistických fotografií je pro města prestižní záležitost, na světě ji ročně navštíví miliony lidí. Vítěze totiž vybírá 20členná odborná porota z tisíců přihlášených snímků.

OstravaPhoto nabídne i tvorbu umělců

Vedle nich ale festival OstravaPhoto 2015 nabídne ještě dalších 18 výstav různých žánrů a autorů, besedy s autory, tvůrčí dílny či fotoburzu. V programu jsou i veřejné pikniky a promítání.

„Cílem je, aby v Ostravě měli lidé možnost vidět tvorbu fotografů jak právě třeba žurnalistické fotografie, tak ale i tvorbu umělců, kteří do svých fotografií vkládají emoce nebo nějaké své vize, názory na svět,“ dodává spolupořadatelka, fotografka Dita Pepe.

A podobně jako zahajovací výstava i tyto vyplní opuštěné komerční prostory v centru města. K vidění budou ale také v Trojhalí nebo na Dole Hlubina, a to až do 5. července.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio