Ostrava se opět po roce mění v divadelní továrnu na sny

31. květen 2016
Dobré odpoledne

Známá herecká jména i oceňované inscenace z celé republiky míří do Ostravy. Právě dnes tam začíná další ročník festivalu Dream Factory, který už sedm let představuje ostravskému to nejlepší z české divadelní produkce.

Hrát se bude na několika místech včetně bývalého černouhelného Dolu Hlubina, který se tak po roce opět promění v pomyslnou továrnu na sny.

„Budeme už tradičně hrát v prostoru koupelen, taky pod věží dolu a poprvé se vypravíme do Divadla vědy ve Světě techniky,“ vyjmenovává spolupořadatel David Mírek.

Před sedmi lety, kdy festival začínal, měl Dream factory na programu kolem dvacítky inscenací. Teď už je to téměř dvojnásobek.

„Dostáváme se skoro ke čtyřicítce, co je rekordní počet. Každoročně se snažíme do Ostravy přivážet to, co si myslíme, že by ostravský divák měl vidět,“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Letos se tak do programu dostali například Hamleti Divadla na Zábradlí, Lidská tragikomedie Divadla v Dlouhé, My děti ze stanice zoo ústeckého Činoherního studia nebo hned několik inscenací režiséra Jana Friče.

„Část programu vždycky věnujeme některému konkrétnímu režisérovi. Loni to byl Petr Boháč, dříve to byl Dan Špinar, byl to Honza Mikulášek a letos je to tedy Honza Frič,“ dodává Tomáš Suchánek.

Kromě Jana Friče se festival zaměří také na téma trampů a skautingu, dále na Lídu Baarovou nebo na tvorbu Williama Shakespeara. Hostující soubory pak v programu ještě doplní přehlídka ostravských divadel, koncert, film, debata nebo posezení u táboráku nedaleko těžní věže dolu Hlubina.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio