Ostravská zoo otevřela pro děti během jarních prázdnin výukové centrum

27. únor 2015
Dobré odpoledne

Pokud zrovna mají vaše děti jarní prázdniny, vemte je do ZOO. Ta totiž zpřístupnila pro veřejnost Výukový pavilon a vždy od 12. do 14. hodin se v něm můžete dozvědět spoustu zajímavostí. Třeba jak vypadá kostra hada, jak těžký je želví krunýř či jak ostré jsou tygří zuby, říká mluvčí zoo Šárka Kalousková.


Paní Kalousková, proč právě v tomto čase?

V těch prostorech jinak probíhá výuka školních dětí a je to dopoledne, takže proto vlastně až od té dvanácté hodiny. Je možno sem zajít a podívat se, co tady všechno máme.

A co se dozvědí? Dotýkati se povoleno?

Ano. Máme tady několik desítek nejrůznějších exponátů, ať už jsou to vycpaná zvířata nebo kosti, lebky, kůže – v podstatě pomůcky, které nám názorně pomáhají při výkladu nejrůznějších témat pro děti. Přibližují to zvíře zase trošku z jiné stránky.

Plakát slibuje třeba, že se dozvědí, jak ostrý je tygří zub. Tak kde se to dozvím?

Tady máme lebky velkých šelem – ať už medvědů nebo tygrů, pořád je tady ta mohutnost vidět. Tygři patří k největším kočkovitým šelmám. Vedle máme lebku medvěda, takže uvidíme i ten rozdíl mezi kočkou a medvědem.

To všechno byli obyvatelé zoo?

Exponáty ve Výukovém centru Zoo Ostrava

Většina těch preparátů, co tady máme, jsou zvířata, která uhynula z nejrůznějších příčin v ostravské zoologické zahradě. Ale máme tady i některé jiné zástupce naší fauny, jako například kostru štiky nebo užovky, takže děti si mohou také prohlédnout, jak vypadá kostra hada, což může být pro mnohé také velice zajímavé.

Co tak děti nejvíce zajímá?

Nejvíce si všímají těch větších vycpanin. Tady nad námi třeba visí poměrně nový preparát kondora andského, což je jeden z největších létajících ptáků. Rozpětí má téměř tři metry, takže to je takové impozantní. A pak třeba krunýř želvy nádherné, který je taky velký a do kterého pomalu mohou strčit i hlavu a podívat se, jak takový krunýř vypadá zevnitř.


Pro děti bude ve výukovém pavilonu otevřeno až do konce cyklu jarních prázdnin, tedy do 15. března.

Spustit audio