Ostravské Divadlo Antonína Dvořáka roztančí pohádková Popelka

23. duben 2015

Taneční soubor Národního divadla moravskoslezského oživí dnes večer jednu z nejznámějších pohádek všech dob. Na ostravská jeviště vrací po letech baletní fantazii z pera ruského skladatele Sergeje Prokofjeva - Popelku. Oblíbený rodinný balet má premiéru symbolicky v den autorova narození.

Romantický balet o dívce, která navzdory útlakům macechy a sester našla svého prince, se na ostravském jevišti poprvé objevil na počátku 70. let, tedy necelých 30 let od moskevské premiéry. Dnes ji divadlo představí ve zcela nové choreografii kanadského tanečníka Paula Chalmera.

„První inspirací k této práci pro mě byla rozhodně především hudba - Prokofjev je báječný vypravěč. Příběhy jsou obsaženy přímo v jeho partiturách. Když posloucháte, jak vypráví tento balet, tak to je jako byste sledovali film. Každá scéna, každá postava má zde svůj leitmotiv. Takže já se stejně jako on snažím vyprávět klasický pohádkový příběh, který každý zná, a doufám, že to bude zábava pro děti i dospělé, prostě pro celou rodinu,“ uvedl Chalmer.

Baletní fantazii o dvou dějstvích složil Prokofjev podle známé pohádky Charlese Perraulta. Nepsal ji ale v jednoduché době, v Rusku totiž právě zuřila druhá světová válka.

„Je to vlastně docela temná partitura. Není to jen pohádka, jakou bychom si představili třeba ve srovnání s Waltem Disneym. Je tam pár hodně temných témat. Ale myslím, že to je hodně o počestnosti a lásce, která překonává spoustu problémů a nespravedlností. Víte, myslím, že žijeme ve světě, který je někdy ošklivý a chaotický, a právě takovéto příběhy nám do něj přinášejí naději a esenci krásy,“ dodal.

Kanadský choreograf a baletní pedagog Paul Chalmer ještě jako tanečník mnohokrát účinkoval v Prokofjevových baletech, často po boku světových primabalerín. Popelka mu ale v kariéře vždy unikala.

„Nikdy jsem netančil Popelčina prince. Tak tohle je možná způsob, jak prožít tento balet, i když jsem v něm neúčinkoval. A taky chci do Ostravy přenést to, co jsem se jako tanečník naučil,“ poznamenal Chalmer.

V Ostravě se svou baletní pohádku rozhodl postavit na mladých protagonistech. Do hlavní role Popelky tak například obsadil Michaelu Vápeníkovou, která už si v letošní sezóně jednu princeznovskou roli vyzkoušela.

„Sněhurka a Popelka – každá ta role je pro mne vlastně jiná. Charakterově i co se týče výrazu, to musím vzít z úplně jiné stránky,“ řekla herečka.

Inspiraci pro novou roli tak Michaela Vápeníková čerpala třeba i v kině, kde měla nedávno premiéru filmová Popelka z hollywoodské produkce. Její novou baletní verzi diváci v Ostravě poprvé uvidí dnes od 18:30 v Divadle Antonína Dvořáka.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio