Ostravské Hradčany v magazínu Křížem krajem

21. prosinec 2015

Dolní oblast Vítkovice, neboli „ostravské Hradčany". To je dnes už i napříč naší republikou známý pojem a v poslední době jedno z největších turistických lákadel Moravskoslezského kraje. V pořadu nás čeká prohlídka Multifunkční auly Gong i vyjížďka na Vysokovu pec č. 1.

Dolní oblast Vítkovice, rozsáhlý průmyslový areál, prochází v posledních letech nebývalými proměnami. Na své si tu přijdou milovníci technických památek a industriální krásy, ale také vědy, techniky a nejrůznějších kulturních akcí. Právě na ně návštěvníci chodí už třetím rokem do Multifunkční auly Gong, která vyrostla zcela ojedinělým způsobem - z obřího plynojemu.

Multifunkční aula Gong je jedním z divů ostravské Dolní oblasti Vítkovice. Monumentální stavba bývalého plynojemu pochází z roku 1924, kdy byla vybudována jako jedna ze součástí rozsáhlého a členitého komplexu Vítkovických železáren. Dnes je, po odvážné přestavbě, originálním prostorem, ve kterém se odehrávají nejrůznější kulturní a vzdělávací akce. Denní světlo proudí do bývalého plynojemu dvěma velkými výřezy do železné konstrukce.

Další z atrakcí Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě je Vysoká pec č. 1. Letos povyrostla o pěkných pár metrů díky nástavbě zvané Bolt Tower, která tak z této věže učinila nejvyšší geografický bod Ostravy. Návštěvníci mohou na vyhlídkovou plošinu v rámci jedné z prohlídkových tras sami vystoupat. Ti opatrnější se pak mohou nahoru alespoň nechat vyvézt výtahem do prostoru nové kavárny.

K návštěvě Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě vás spolu s průvodkyní Karolínou Ruskovou zveme prostřednictvím poslechu záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio