Ostravské muzeum láká na jedinečnou kolekci Ikon

8. leden 2016

Svatí, Kristus, Bohorodička a andělé. To jsou náměty náboženských obrazů typických pro pravoslavné křesťanství. Na výstavu s příznačným názvem Ikony vás zveme do Ostravského muzea.

Na výstavě se sešla téměř stovka obrazů. Do Ostravy je zapůjčila muzea z Olomouce, Děčína, Tábora a Náchoda a několik ikon pochází také ze sbírek samotného Ostravského muzea.

„Překvapilo mne, že se neříká, že ikony jsou malované, ale že jsou psané. A dozvěděla jsem se, že i v současné době je několik pravoslavných obcí u nás v republice, kde píší ikony,“ říká ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.


Ikony jsou náboženské obrazy, které jsou neodmyslitelně spjaté s pravoslavným křesťanstvím. Označení ikona pochází z řeckého eikón, což v češtině znamená zobrazení.

Jedinečná kolekce je k vidění ve dvou nejstřeženějších místnostech muzea. Jsou tam také ikony, které byly před časem nalezeny zapomenuté na ostravském hlavním nádraží.

Ostravské muzeum se může pochlubit ještě jedním souborem ikon, který byl nalezen za zvláštních okolností a skoro náhodou. I o tom uslyšíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio