Osvěžení v 76.000.000 litrů pitné vody. I to je největší koupaliště střední Evropy

23. červen 2017

Milovníky plavání a letních radovánek u vody láká i letos k návštěvě Letní koupaliště v Ostravě-Porubě. Lidé se do oblíbeného rekreačního areálu na okraji města chodí slunit, odpočívat i sportovat už od roku 1962. Vedle obřího plaveckého bazénu se stometrovým tobogánem, skokanskými můstky a skluzavkami tady najdou také dětské hřiště, brouzdaliště a především množství zeleně. O dalších zajímavostech jsme hovořili s mluvčí ostravské společnosti SAREZA Hanou Ryšánkovou.

O letním koupališti v Ostravě-Porubě se léta traduje, že je to největší přírodní koupaliště ve střední Evropě. Platí to ještě?

Neplatí to úplně. Říkalo se tomu přírodní koupaliště z toho důvodu, že se napouštělo z Porubky. Dnes už se koupaliště napouští pitnou vodou z vodovodního řadu, takže už to vlastně není přírodní koupaliště. Ale největší ve střední Evropě je pořád.

Jak je tedy koupaliště velké?

Vodní plocha má rozlohu 41.200 metrů čtverečních a objem vody je 76 milionů litrů. Když chcete tu vodní plochu přeplavat, je to 380 metrů, a to vlastně v té plavecké části, která má hloubku 140 až 380 centimetrů.

Množství vody v koupališti je obrovské. Jak se taková nádrž čistí?

Máme už jedenáctým rokem vlastní čističku. Celou vodní plochu napouštíme zhruba 14 dnů před sezónou. A v průběhu léta se voda dopouští i čistí. Voda cirkuluje přes čističku, kde probíhají i chemické úpravy, které je nutné dodržovat.

Zrovna loni jsme měli i zajímavý dotaz, jestli vodu někdy zabarvíme i jinak než na zeleno. Já jen podotknu, že to je skutečná barva pitné vody, co si i doma napouštíme do sklenice. Ale v takto velkém množství to jinde lidé nevidí.

Týden vody 2

Voda má teplotu, která je závislá na tom, jak svítí sluníčko. Jak až se dá vyhřát?

Máme zkušenosti s tím, že i 26 °C může mít ta voda. Opravdu záleží na počasí. Aktuální teplotu vzduchu i vody najdou na našich webových stránkách. A máme to i tady na koupališti.

Koupaliště bývá v teplém počasí opravdu velkým magnetem pro spoustu lidí, takže jaký je váš návštěvnický rekord?

Návštěvnický rekord, který bývá o víkendu, je až 15 tisíc lidí v jeden den. Je tady ale obrovské zázemí, které mají lidé k dispozici. Zelené louky mají rozlohu 50.300 metrů čtverečních a je tady i pěkný lesopark. Záleží na každém, v jaké části chce být.

Plán areálu
autor: čan
Spustit audio