Panenky z minulého století obsadily prostory frýdeckého zámku

3. prosinec 2015

V magazínu Křížem krajem se dnes vydáme do frýdeckého zámku. Právě v těchto dnech patří jeho výstavní sály křehké kráse celuloidových panenek a jejich kolegyň s porcelánovou hlavou.

Sběratelskou vášeň Pavly Dobíškové z Frýdku-Místku odstartovala její teta. Sama sbírala cukr a na neteři se jí líbilo, že je šikovná na ruční práce. A tak jí poradila, aby sbírala panenky. Je to prý koníček na celý život.

A tak se také stalo. Pavla Dobíšková si vzpomněla na panenku ze svého dětství a řekla si, že se bude specializovat na československé celuloidové panenky vyrobené do 60. let minulého století. Kromě nich sbírá i staré panny s porcelánovou hlavou. Všechny pečlivě prohlédne, manžel opraví dle instrukcí všechny neduhy a pak už bádá nad tím, jaký stylový kostým pro ni ušije, uplete či uháčkuje.

Jak se jí daří oživit hračky, které byly mnohdy po zásahu neopatrných dětských rukou v ne moc dobrém stavu, se právě teď mohou přesvědčit návštěvníci frýdeckého zámku. Panenky sběratelky Pavly Dobíškové tam totiž obsadily celé dvě velké výstavní místnosti.

Pokud máte chuť, vydejte se s námi na frýdecký zámek prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem. Ve vysílání ho uslyšíte mezi devátou a desátou hodinou. Pak zde (nebo v iRadiu) najdete záznam pořadu.

Panenky z minulého století obsadily prostory frýdeckého zámku
Spustit audio