Parkinsonova choroba. Téma pro Lékárnu a neurologa Pavla Ressnera

18. únor 2015

Problémy s chůzí, ztuhlé svaly, špatná koordinace pohybu, nebo také poruchy řeči a třes. I tak se projevuje Parkinsonova choroba, za kterou může úbytek nervových buněk v mozku.

Chronické onemocnění postihuje především lidi nad 50 let. V mozku pacienta dochází ke změnám v oblastech, kde se produkuje především látka zvaná dopamin. Degenerací buněk, které tuto látku produkují, a následným nedostatkem té látky se začínají projevovat nedostatky ve funkci mozku a příznaky, které lékaři u pacientů pozorují.

Asi nejtypičtějším projevem Parkinsonovy choroby je takzvaný klidový třes. Dochází také ke změně mimiky, řeč je tišší a monotónnější. Dalším projevem je pak bolest.

„Dříve se o tom až tak úplně nemluvilo nebo nevědělo, že bolest může být průvodním jevem. Pacienti velice často v úvodu choroby přichází s tím, že je bolí páteř, že je bolí záda. Když je vyšetříme, zjistíme, že jde o změny, které souvisí s nastavením postavení trupu. Ale můžou být u pacientů s Parkinsonovou chorobou popisovány i bolesti v končetinách,“ řekl v rozhlasové Lékárně neurolog ostravské fakultní nemocnice Pavel Ressner.

Když máme podezření na onemocnění, jdeme k lékaři. Jakým způsobem pak probíhá diagnostika? „My vlastně vyšetříme pacienta pohybově, klinicky, neurologicky – vidíme příznaky, zeptáme se, jaké problémy člověk prožívá. Provedeme strukturální vyšetření mozku – obvykle CT mozku,“ vysvětlil neurolog.


Téma příští Lékárny
Obrna lícního nervu. Pacienti, kteří jí trpí, například nemohou zavřít oko, mají pokleslý ústní koutek nebo jiný podobný problém v obličeji. Jak vzniká a jak ji lze léčit? I na vaše otázky odpoví MUDr. Jana Junkerová z neorologické kliniky FNO. Ptejte se už teď! Napište nám na lekarna.ostrava@rozhlas.cz.

Dodal, že je pak důležité prokázat, že léky, které doplňují dopamin nebo fungují jako dopamin v mozku, danému jedinci potlačují příznaky. „Pokud jsou tyto podmínky splněny, je vysoce pravděpodobné, že se jedná o Parkinsonovu nemoc. Nemáme nějaké specifické vyšetření, které by jednoznačně řeklo, že se jedná o toto onemocnění,“ upozornil.

Rozhovor s neurologem si poslechněte v záznamu naší rozhlasové Lékárny – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další záznamy pak najdeme v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.