Paskov na Frýdecko-Místecku může být dobrým tipem na cyklistický výlet

21. leden 2016

Paskov leží na vytížené cyklostezce Vratimov – Sviadnov, která je součástí cyklotrasy spojující Ostravsko s Beskydami. Kromě paskovského zámku s parkem objedete na kole různé technické atraktivity v blízkém okolí a taky zajímavá historická místa. Třeba brod na říční zemské hranici mezi Moravou a Slezskem.

Modrá cedule na mostě v Paskově říká – tady je historická zemská hranice. Vidíme tady nákres, jak vlastně vede cyklostezka podél řeky Ostravice a přes řeku.

„Teď stojíme ještě na moravské straně, to znamená na levém břehu řeky Ostravice, ale kdybychom šli ve směru na Ostravu, tak se brzy dostaneme na slezskou stranu, na pravý břeh Ostravice,“ říká Miroslav Lysek, projektový manažer mikroregionu Slezská Brána.

Ostravice byla hraniční řekou určena už ve středověku. „Dnes rozděluje Slezsko, kdysi Prusko a Moravu,“ dodává starosta Paskova Petr Baďura. Všechno o historické zemské hranici může člověk nastudovat, pokud sedne na kolo a projede si cyklostezku.

Jedním ze zajímavých míst na stezce je odpočívka svatého Kryštofa u řeky, protože právě tam byl brod. Teď tam stojí zánovní stavba z kamene, je na ní podobenka světce.

„Už se tady i rozjela i malá podnikatelská činnost, v létě tady funguje občerstvení. Děti si mohou hrát na pískovišti,“ říká Miroslav Lysek.

Do Paskova jste zváni prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Odpočívka na cyklostezce v Paskově
Spustit audio