Pečovatelská služba. Jak funguje a kolik se za ni platí?

11. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Pečovatelská služba Slezské diakonie nabízí pomoc seniorům přímo doma, v jejich domácnostech. Pomůže s osobní hygienou, jídlem, léky i drobným úklidem.

Pečovatelská služba může být řešením v situaci, kdy člověk potřebuje pomoc okolí. V případě seniorů se to často týká dočasného omezení soběstačnosti po úrazech, anebo i trvalejšího stavu kvůli nemoci a vyššímu věku. Právě těmto seniorům pomohou pečovatelky a pečovatelé ze střediska Elim Slezské diakonie. V čem všem je jejich práce a pomoc, kolik se za ni platí i jak funguje o víkendech a svátcích, o tom jsme hovořili se sociálním pracovníkem Slezské diakonie Janem Kubišem.


Jak jsou pečovatelky a pečovatelé pro práci proškoleni, jaké mají vzdělání a jaké by vůbec měli mít předpoklady?

Předpokladem by mělo být především to, že práci vnímají jako důležitou. Je to práce s konkrétní cílovou skupinou a senioři jsou velmi specifická skupina. Takže prvním předpokladem je mít pozitivní vztah k seniorům a chtít jim něco přinést. A ten předpoklad vzdělávání je v tom, že každý pracovník v sociálních službách musí projít povinně kurzem, který je určený pro to, aby mohl tuto profesi vykonávat.

Obracejí se na vás s žádostí o pomoc samotní senioři nebo spíš jejich rodiny a blízcí?

Nejčastěji se na nás obrací spíš příbuzní, a to ve chvílích kdy ten jejich blízký se nachází v dané chvíli v nemocnici nebo v nějaké LDN, nebo se zdravotní stav osoby nějak zhoršil. Takže nejčastěji nás kontaktuje rodina, konzultuje s námi možnosti pečovatelských služeb, jestli bychom byli schopni udělat to či ono. Tady někde vzniká prvotní kontakt a jakási pomyslná zakázka, do které se buď vejdeme nebo ne.

Jak se vůbec za pečovatelskou službu platí? Je to od hodiny nebo nějakých úkonů?

Co se týče plateb, tak my máme v podstatě jednotnou cenu – to je 110 korun za hodinu s tím, že se platí vždy jen reálně spotřebovaný čas. Takže pokud u někoho strávíme například jen půlhodinu, tak to pochopitelně není 110 ale 55 korun. Jinak je tam v ceníčku jedna jediná položka, která se platí jako úkon a to je donáška oběda. A ta je zpoplatněna dvaceti korunami.


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Možná se zrovna teď někdo ocitá v tíživé životní situaci, kdy se potřebuje postarat o někoho blízkého. Kde byste doporučil hledat kontakty a kde lidé najdou i vás?

Myslím si, že v rámci města Ostravy je možné i kontaktovat úřad, který má k dispozici přímo Katalog sociálních služeb, takže lidé si mohou vybrat tam. Pokud by hledali přímo naši službu, nejlepší a nejrychlejší způsob je navštívit webové stránky Slezské diakonie. Je tam taková podskupina Senioři a tam už je možné dohledat konkrétní pečovatelskou službu Elim.

autor: čan
Spustit audio