Pěvecký sbor Ondrášek oslaví v sezóně 50 let. A už se na to pilně připravuje

30. srpen 2016

Desítky ocenění, tisíce kilometrů zahraničních cest a dlouhé hodiny potlesku od nadšených posluchačů. Dětský pěvecký sbor Ondrášek bez nadsázky rozezpíval celé generace dětí z Nového Jičína a okolí. Jeho současní členové se na novou sezónu připravovali na soustředění ve Štramberku. Cvičit je potřeba, Ondrášek totiž oslaví půlstoletí od svého založení.

Hlasy mladých pěvců jsou slyšet už před budovou kempu na Kateřině ve Štramberku. V podkroví sedí asi 60 mladých lidí s notami v rukou v půlkruhu okolo sbormistra Josefa Zajíčka.

„Ačkoliv je to neuvěřitelná práce, náročná, fakt dril, tak mě to dělá šťastnou. Jsem ráda, že tu jsem. A opravdu nevím, co bych bez Ondrášku dělala,“ odpovídá na otázku ‚co vám to zatím dalo‘ Ivana Pavlíková, která je u Ondrášku 13 let.

Ještě o rok déle je u Ondrášku Tereza Poláčková. Co jí nejvíce utkvělo v paměti? „Asi to byl určitě zájezd do Spojených států, protože to byl můj největší sen a díky Ondrášku jsem si ho mohla splnit,“ vzpomíná na předchozí léta členka souboru.

Soustředění ve Štramberku vede sbormistr Josef Zajíček. Ptáme se ho, proč tady jsou, když cvičí během roku.

Soustředění koncertního sboru Ondrášek ve Štramberku

„Práce se studenty během školního roku je velmi, velmi rozdílná oproti této možnosti být týden, deset dní koncentrováni na svoji práci. A navíc se tady dějí další neskutečně krásné věci, kdy se budují vztahy mezi děckama, vznikají nová přátelství,“ odpovídá sbormistr.

Dva a půl tisíce dětí za 50 let

Za půlstoletí existence sboru prošlo Ondráškem kolem 2,5 tisíce dětí.

„Ondrášek se nám podařilo už někdy v roce 1994 dostat na jakousi mezinárodní úroveň díky výhře v celostátní soutěži pěveckých sborů v naší republice. A od té doby už se zúčastňujeme převážně zahraničních soutěží a těch vítězství a významných ocenění bylo opravdu spoustu,“ dodává sbormistr Zajíček.

„Koncerty, které nás čekají, tak asi ten největší v sezóně bude novoroční a potom v březnu setkají se s námi bývalí členové, kde připravujeme v Beskydském divadle jubilejní koncert, a v květnu asi vyvrcholí přípravy tím největším koncertem ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií a čtyřmi našimi partnerskými sbory, kdy nás bude asi 250 až 300 a chceme posluchačům předvést krásné dílo Karla Jenkinse The Armed Man,“ říká Josef Zajíček a zároveň vyzývá bývalé členy Ondrášku, aby se na jubilejní koncert přihlásili.

autor: Michal Polášek
Spustit audio