Po stopách slavkovských zajímavostí

4. listopad 2014

Slavkov u Opavy letos oslavuje 790 let od založení obce. Leží kousek za Opavou v takzvaném mikroregionu Hvozdnice a jeho návštěva může být cílem zajímavého víkendového výletu.

Slavkov patří k největším obcím na Opavsku. Teče tudy řeka Hvozdnice, protéká Lužním lesem, ve kterém je zároveň přírodovědná naučná stezka.

Pokud se vaším cílem stane takzvaný mikroregion Hvozdnice, do kterého patří například obce jako Jakartovice, Litultovice, Mladecko, pak se Slavkovu nevyhnete a určitě vás bude zajímat, co v obci je, co tam můžete objevit.

Časté archeologické nálezy odhalují svědectví po zemědělcích snad ze začátku neolitu, tedy asi 5000 let před naším letopočtem. Za zmínku stojí i éra plátenické kultury ze starší doby železné a následně také osídlení starými Slovany v devátém, možná už v osmém století.

Boží muka

První zmínka o Slavkovu je z roku 1224 a průřez historií napovídá, že Slavkov vstoupil už do 19. století jako česká obec, zatímco v okolních obcích Opavska převládala německá národnostní skupina.

Dnes má Slavkov 1870 obyvatel. K vidění je Kostel svaté Anny, Poutní kaple svaté Anny, Kaple svaté Barbory, v místním zámku je dnes Seniorcentrum a kolem obce prochází už zmíněná naučná stezka Hvozdnice.

Stavba roku, takové ocenění si ve Slavkově získala rekonstrukce staré požární zbrojnice, mimochodem v obci je na 130 dobrovolných malých i velkých hasičů, ale co je zajímavé, že část horních místností nad garážemi pro hasičská auta obec věnovala stálé výstavě o Slavkovu.

Zajímavá je také expozice věnovaná malíři Bohumíru Bocianovi, místnímu rodáku, který svůj život prožil od roku 1938 až do své smrti v Paříži. Své dílo na sklonku života odkázal rodné vsi.

Rozhlasový výlet Slavkovem u Opavy vám zprostředkují místní rodáci a nadšenci – stačí si poslechnout přiložený audio soubor (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku. Záznamy tohoto i dalších dílů pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio