Po stopách slavné Bezručovy Maryčky

13. leden 2015

Žila skutečně Maryčka Magdónova, hlavní postava stejnojmenné básně Petra Bezruče? Pokud ne, tak, koho na sklonku 19. století pohřbili pod tímto jménem v Pražmě? Proč má ale Maryčka zároveň pomník na Starých Hamrech? Vypravili jsme se po stopách slavné siroty, která nakonec spáchala sebevraždu skokem do Ostravice.

Žijících pamětníků, kteří se osobně znali s Petrem Bezručem, už mnoho není. Slezský básník zemřel v roce 1958. Jedním z těch, kteří se jeho dílem zabývají, je Vilém Vlk z Palkovic u Frýdku-Místku.

Právě u něj jsme zjišťovali, jestli existovala Maryčka Magdónova z Bezručovy stejnojmenné básně. A taky jsme se ptali, proč má Maryčka hrob v Pražmě u plytké říčky Mohelnice, když měla sebevraždu spáchat skokem do Ostravice.

Z vyprávění Viléma Vlka je zřejmé, že Maryčky byly dvě. Jedna v básni a druhá reálná, ovšem s částečně podobným osudem. Živá Maryčka ukončila svůj život skokem do plytké říčky Mohelnice u Pražma. O její smrti ale existují i jiné doložené zprávy.

Vypadá to zcela jednoduše. Básník zná krásnou hospodskou Maryčku Sagonovou, kterou platonicky miluje a udělá z ní Maryčku Magdónovou, o jejímž osudu cosi někde v hospodě zaslechl. Tím ale udělá z neznámé Maryčky z Pražma legendu, aniž by o to stála. Anebo to celé bylo jinak?

Poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘) a dozvíte se více. Tento i další naše pořady najdete také v iRadiu.

Pražmo, kostel
autor: Artur Kubica
Spustit audio