Pohádky na dobré spaní po obědě čtou dětem v novojičínské školce jejich maminky nebo babičky

17. březen 2017

Spánek po vydatném obědě - to si snad mohou v současné uspěchané době dovolit už jenom děti. Stovce z nich z novojičínské mateřské školky Máj teď sladké usínání zpříjemňuje čtení pohádek jejich rodiči nebo jinými příbuznými. V křeslech v pěti odděleních školky se během dvou týdnů vystřídaly desítky velkých čtenářů.

S předstihem dorazila do mateřské školky Magda Jedličková. „Syn po prvním čtení, kdy od kamarádky maminka tady četla pohádku, přišel domů tak nadšený, že je to úžasné, že tomu nešlo odolat a nedorazit taky,“ říká maminka-čtenářka.

„Syn původně chtěl novou knížku, kterou dostal v sobotu. Ale tu jsme ještě nečetli a nechtěla jsem riskovat úplně novou. Takže jsme vybrali osvědčenou, Indigové pohádky. A z toho ještě nechám, ať si vybere sám, je tam asi šest pohádek,“ dodává.

Magda Jedličková čte jednu z Indigových pohádek dětem v oddělení Sluníčka

V oddělení Berušek se už všechno připravuje na odpolední spánek, učitelky tady teď zatáhly žaluzie. Radka Cahlíková se také připravuje na svůj výkon.

„Mě požádala sestra a já jelikož jsem na mateřské dovolené a mám relativně dost času, tak jsem si říkala, že dětem půjdu přečíst a zároveň se podívám na školku, abych věděla, jak potom maličký, když někam půjde, tak ať vím, co mě čeká a co čeká maličkého,“ vysvětluje Radka Cahlíková.

Radka Cahlíková čte pohádku dětem v oddělení Berušek

S učitelkou Janou Besedovou jsme se raději zavřeli do knihovny, ať nerušíme při přednesu. Jak jste přišli na ten nápad pozvat rodiče, prarodiče, tety do mateřské školky?

„V tomto měsíci máme vlastně téma s knížkou za pohádkou, a protože víme, že četbou a poslechem knih se u dětí nejvíce rozvíjí slovní zásoba, představivost, fantazie, tak jsme přemýšleli, jak bychom do toho našeho pohádkového bloku co nejvíce zapojili i rodiče. Z počátku teda žádná sláva. Ale když se to mezi dětmi rozkřiklo, že četla maminka a babička, tak se začaly samy hlásit a přemlouvat rodiče, aby jim přišli pohádku do školky přečíst,“ odpovídá učitelka.

Dětem z Květinek čte Zdeňka Kočí

Radka Cahlíková to má za sebou. Jaké to bylo? „Velice příjemné, děti jsou velice milé, některé jsou divoké, některé jsou velice hodné a usnuly během pěti minut. A myslím, že ty knížečky přečíst dělá dobře i rodičům. Že se na chvíli zklidní a myslím si, že mi to udělalo dobře,“ říká spokojeně.

„Četli nám tatínkové, babičky, maminky, jsou tu maminky na mateřské dovolené. Maminky si vezmou volno z práce nebo i v polední pauze odskočí a přečtou nám pohádku. A jak jim to jde? No jde, jde. Je vidět, kdo doma čte,“ uzavírá učitelka Jana Besedová s tím, že pro velký zájem rodičů a prarodičů se čtení dětem protáhne do příštího týdne.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.