Pohybem proti obezitě i onemocnění ledvin

22. březen 2017

Ledviny jsou základním životním orgánem. Očišťují krev od toxických látek, produkují některé hormony a hospodaří s vodou a minerály. Ne všichni si ale uvědomují, že rizikovými pacienty při chronickém selhávání ledvin jsou lidé s obezitou.

Obezita představuje dvakrát až sedmkrát vyšší riziko onemocnění ledvin. Nebezpečná je takzvaná abdominální břišní obezita, při které dochází k ukládání tuku do oblasti břicha. Vnitřní orgány jsou obaleny tukem, což spolu s vysokým krevním tlakem vede k postižení funkce ledvin.

„Obezita má přímý vliv na ledvinová klubíčka, která jsou nadměrně zatěžována. Aby všechno zvládla, nejdříve se zvětšují, více pracují a snaží se vše zvládnout. Následně ale dochází k jejich degeneraci, sklerotizují a zanikají. Objevuje se bílkovina v moči, vysoký krevní tlak a postupné selhávání funkce ledvin,“ vysvětluje nefroložka Sylvie Schwarzová.

Léčba závisí na stadiu postižení ledvin. V časných fázích se léčení zaměřuje na dietní opatření, regulaci příjmu bílkovin, kontrolu příjmu soli a draslíku. Pokud se jedná o obézního nemocného, je dieta zaměřena na redukci hmotnosti. Striktně jsou zakázány preparáty typu ibuprofenu, které se užívají proti bolesti.

Mezi rizikové faktory patří věk, cukrovka, kouření nebo genetické indispozice. Úplné uzdravení je problematické, ale pokud se léčba zahájí včas, je možné tento proces zastavit či ho dlouhodobě udržet na stejných hodnotách.

Pít, jíst, nekouřit a vyléčit všechna nachlazení

Minerální voda je dobrá na srdce nebo ledviny

Obecně platí několik zásad, jak se problémům s ledvinami vyhnout: dbát na dostatečný příjem tekutin v průběhu celého dne, jíst pestrou stravu s dostatkem zeleniny a nízkým příjmem živočišných tuků, omezit alkohol a nekouřit. Dále vyléčit řádně všechna nachlazení a udržovat správnou tělesnou hmotnost, především přiměřenou pohybovou aktivitou. V tomto ohledu jednoznačně platí – pohybem proti obezitě i onemocnění ledvin.

Pozor, chybí bolest

Onemocnění ledvin je zákeřné zejména v tom, že o něm pacient nemusí vůbec vědět a nenapadlo by ho dojít na vyšetření.

„Chronická onemocnění ledvin v časném stádiu často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují žádné obtíže. Člověk může ztratit až 90 procent funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. Jsou jimi jenom nespecifické projevy jako slabost, únava, bolesti hlavy a nechutenství. Chybí mezi nimi bolest, která by nemocného přinutila vyhledat lékaře,“ upozorňuje doktorka Schwarzová.

Ledvinová kalkulačka

Před dvěma lety byla na internetu vytvořena takzvaná Ledvinová kalkulačka, díky níž si lze během dvou minut vyplněním dotazníku vyhodnotit riziko onemocnění ledvin. Spolu s výsledkem dotazníku dostane člověk i doporučení, co by měl dále dělat, jak by měl postupovat a koho by měl se svým problémem navštívit. Ledvinová kalkulačka přesto funguje pouze jako orientační test, který nenahrazuje návštěvu lékaře.

Je proto důležité, abychom docházeli k praktickému lékaři na preventivní prohlídky, při kterých lze odběrem krve a moči poruchu na ledvinách zjistit. Zájemci o jednoduché preventivní vyšetření jsou zváni také do nefrologických ambulancí v rámci Světového dne ledvin, který připadá na druhý čtvrtek v měsíci březnu.

autoři: čan , Andrea Černá
Spustit audio