Poradna: cyklisté v silničním provozu

21. duben 2015

Víte o tom, že cyklisté mohou jet i v protisměru? Než jim začnete nadávat, poslechněte si Poradnu Českého rozhlasu Ostrava, jejímž hostem byl Josef Laža z Aktivu BESIP.

Na cyklisty se vztahují úplně stejná pravidla jako na ostatní účastníky silničního provozu. Pokud dopravní značka ukazuje, že komunikace je jednosměrná, tak samozřejmě nemohou jet v protisměru.

„Ta změna nastala před čtyřmi lety, kdy novelizovaná vyhláška umožnila pod značku jednosměrná komunikace umisťovat dodatkovou tabulku – vjezd cyklistů v protisměru povolen. To znamená, že pokud cyklista by vjel do jednosměrky, tak pouze v případě, že toto je vyznačeno na svislém dopravním značení, popřípadě i vodorovným pruhem na vozovce,“ vysvětluje Josef Laža

V tom případě je motorista informován, že cyklisté se tam mohou vyskytovat a cyklista ví, že tam projet může.

Jízda na kole v pěší zóně

Pěší zóna byla dlouhou dobu určena pouze chodcům s tím, že tam byl v určitou denní dobu povolen vjezd zásobování. V loňském roce se ale podařilo pod značku pěší zóny přidat dodatkovou tabulku se symbolem cyklisty a časovým údajem. Tato značka umožňuje cyklistům vjet do pěší zóny.


Téma příští Poradny
Sedáte za volant a blíží se vám pětašedesáté narozeniny? Pak byste měli vědět, že budete potřebovat potvrzení od lékaře, že jste způsobilí k řízení vozu. Poradíme, v jakém předstihu prohlídku absolvovat. A probereme taky, co řidiče čeká, pokud sedne za volant bez lékařského osvědčení. A už teď se můžete ptát na vše, co vás zajímá. Napište nám na adresu poradna.ostrava@rozhlas.cz. V době vysílání pořadu volejte 596 11 22 66.

„Nicméně stále v té pěší zóně jsou další dopravní značky, které cyklista musí dodržovat. Takže v současné době vjezd na Masarykovo náměstí v centru Ostravy je pro cyklistu legální,“ dodává Laža.

Další novinky v dopravním značení, jak se mohou cyklisté na cestách co nejlépe chránit proti nepozorným motoristům, nebo jakými pravidly se řídí třeba bruslaři, se dovíte v zvukovém záznamu naší Poradny – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: iha
Spustit audio