Poradna: vše kolem daně z příjmu

24. březen 2015

Pravidelnou úterní Poradnu jsme tentokrát věnovali daním. S našimi hosty – Petrou Homolovou a Jiřím Hrubým z Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj jsme probrali například změny, které při placení daní platí pro pracující důchodce či povinné platby za nemovitosti.

Na finančních úřadech v celé republice je v těchto dnech živo, nicméně fronty se zatím netvoří, ujistila Petra Homolová. Od pondělí 23. března až do středy 1. dubna mají všechna pracoviště Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj rozšířeny úřední hodiny – k dispozici jsou vám od pondělí do pátku vždy mezi osmou až 18. hodinou.

„Obecně má povinnost pro přiznání daně z příjmu fyzických osob každý, jehož roční příjmy překročily 15.000 korun,“ upozornila Homolová. „Z této povinnosti jsou ovšem vyňati zaměstnanci, kteří měli po celý rok pouze jednoho zaměstnavatele a podepsali u něj takzvané prohlášení, nebo ti zaměstnanci, kteří měli i víc zaměstnavatelů po sobě jdoucích, u kterých tedy podepsali takzvané prohlášeni k dani.“

Kdo musí daňové přiznání podat? Podat musí ten zaměstnanec, který sice měl pouze jednoho zaměstnavatele, ale měl nějaké další příjmy, které nejsou od daně osvobozené a převyšují šest tisíc korun – například příjmy z pronájmu bytu. Dále musí daňové přiznání podat samozřejmě každý podnikatel a osoby, jejichž příjmy překročily zmíněných patnáct tisíc korun.

Pracující důchodci

Pravidelně vyplácené důchody do částky 306.000 korun jsou od daně osvobozeny, čili rozhodně důchodce, který nemá jiné příjmy, daňové přiznání za loňský rok podávat nemusí. Řada lidí si ale k penzi nějakým způsobem přivydělává, třeba na brigádách.


Téma příští Poradny
Máte nepříjemný pocit, když opouštíte byt nebo dům na delší dobu? Nejste si jistí, jestli okna nebo dveře dostatečně chrání váš majetek? A co třeba garáž, kde schováváte zahradní sekačku, nebo sklepy v panelových domech - jak je co nejlépe zabezpečit, abyste mohli klidně spát? Poradíme vám! A už teď se můžete ptát na vše, co vás zajímá. Napište nám: poradna.ostrava@rozhlas.cz. V době vysílání pořadu volejte 596 11 22 66.

„Pokud pracuje a má nějaké příjmy od svého zaměstnavatele a podepsal u něj prohlášení k dani, tak relativně nemusí podávat přiznání. To znamená, zaměstnavatel mu mohl udělat takzvané roční zúčtování daně. Dále máme důchodce, kteří mají příjmy z pronájmů. Ti by také měli povinnost podat přiznání, pokud ty příjmy z pronájmu převýší 15.000 korun,“ vysvětluje.

Mohou mít také různé příjmy z příležitostné činnosti – ze zahrádky, z pronájmu automobilu a tak dále. „Tam se skutečně ta povinnost odvíjí od toho, jakých příjmů v tom roce 2014 dosáhli a zda ten příjem přesáhl obecně těch 15.000 korun,“ dodává Homolová.


Celý rozhovor s Petrou Homolovou a Jiřím Hrubým z Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj včetně odpovědí na dotazy posluchačů (mailové i telefonické) najdete kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další zvukové záznamy Poradny pak najdete v iRadiu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio