Poutní místo u Spálova překřtila léčivá voda na Moravské Lurdy

7. duben 2014
Česko – země neznámá

Cestu k Panně Marii ve skále zná dobře každý věřící z okolí Spálova na severní Moravě. Každoročně na počátku září se k ní vydává celé procesí, které zdolává zhruba pětikilometrovou trasu. Projde kolem 180 let starého javoru, projde lesem a vystoupá na strmý kopec. Samotné poutní místo leží v údolí řeky Odry.

Kapličku či kostel byste tu však hledali marně. Co ale nevytvořil člověk, obstarala sama příroda. Chrámovou klenbu nahrazují košaté koruny buků a javorů a skalní stěna vytvořila malou jeskyňku. V ní je vždy bohatě ozdobený kamenný oltář se sochou Bohorodičky.

O kousek dál vyvěrá ze skály pramen. Lidé věří, že má zázračnou moc, a tak sem celoročně míří místní i turisté, aby si vodu nabrali. Někdy se tomuto místu proto také přezdívá Moravské Lurdy.

Panna Maria ve skále u Spálova

Historie místa se začala psát v období třicetileté války. Podle legendy se zde ukrýval zraněný švédský voják. Modlil se k Panně Marii, aby přežil a mohl se vrátit domů ke své ženě a dětem. Panna Marie ho vyslyšela a zachránila jej pramenem pitné vody.

Událost se brzy rozkřikla po okolí. V nedalekém spálovském mlýně žil chromý mlynář. Do kostela to měl daleko, a tak se chodil modlit sem. Pořídil a zavěsil zde obraz Panny Marie, k němuž postupně přicházeli další poutníci.

Protože byli lidé přesvědčeni o léčivých účincích zdejší vody, postavila zde spálovská vrchnost vanové lázně pro vodoléčbu. Tyto lázně jsou písemně doloženy již v roce 1848. Později zde vznikla i hospoda. Dřevěné lázně však zničil požár a později už nebyly nikdy obnoveny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.