Poznávat les mohou děti i uprostřed města. Třeba v ostravské lesní škole

27. leden 2017

Projít se po šiškách, vylézt na posed nebo si prohlédnout výstavu v zahradním altánu. To vše je možné v Lesní škole v Bělském lese v Ostravě.

Poznávat les, jeho krásy, zákonitosti i lesní hospodaření se dá i uprostřed města. Alespoň v Ostravě, kde najdete na okraji Bělského lesa areál Lesní školy. Ta tady funguje už téměř 15 let. A nahlédnete-li do diáře Pavla Kotaly, který se lesní pedagogice věnuje, zájem ze strany škol je opravdu veliký.

Jak to v takové ostravské Lesní škole vypadá, si můžete poslechnout v našem rozhovoru, nebo se podívejte na fotky.

Příjezd do areálu Lesní školy zdobí sochy z řezbářského plenéru

Už v roce 2002 zřídili jako jedni z prvních u nás Lesní školu, přičemž inspiraci sbírali u rakouských sousedů. Výukový areál s několika učebnami a rozsáhlým venkovním prostorem se zabydlel na okraji Bělského lesa v budovách bývalých kasáren.

Venkovní areál je vybaven například posedem nebo malou expozicí lesních zvířat

Výuka se střídá s hrou, chvíle meditace se zavřenýma očima přeruší ochutnání lesa na vlastní nohy. Mnohé děti poprvé zažijí brouzdání bosky po chladné rose nebo chůzi po šiškách, kamení a štěpce. Mohou si také vylézt na posed a na chvíli si zahrát na myslivce.

Altán v areálu Lesní školy v Bělském lese je nejen místem pro posezení, ale také pro pořádání kulturních akcí

Areál Lesní školy je sice určen především školním dětem, několikrát ročně se ale otevírá veřejnosti. Třeba při pravidelných koncertech či řezbářských plenérech. Navíc přes plot můžou i běžní návštěvníci Bělského lesa obdivovat malou expozici drobných lesních zvířat.

Na těchto dřevěných houbách si děti testovaly své řezbářské umění
Pocitový chodník ja zážitkem pro nohy
Spustit audio