Prameny Zrzávky. Ač jsou dva metry od sebe, každý má zcela jiné složení

14. září 2016

Prameny Zrzávky v Hostašovicích na Novojičínsku jsou podzemní hříčkou přírody. Místo, kde ve smrkovém porostu prameny vodního toku vystupují na povrch, je od roku 1993 přírodní památkou. Velkou zvláštností lokality je totiž to, že dva prameny Zrzávky tady vyvěrají z rozdílného podloží a výrazně se tak liší svým chemickým složením i chutí.

„Prameny jsou od sebe vzdáleny dva, tři metry a zajímavost je taková, že z každého z nich vyvěrá voda jiného složení. U výše položeného pramene je vidět, že povlaky kamene jsou rezavé, čili ta voda má příměs síranu železitého. Níže položený pramen dělá na kamenech takové bílé povlaky a voda má příměs sirovodíku, také specificky čpí,“ popisuje hostašovický starosta Zdeněk Kelnar, který nás k pramenům doprovázel.

Jeden z pramenů, ten železitý, používá Český hydrometeorologický ústav pro sledování stavu podzemních vod.

Je libo do Baltu či Černého moře?

Obec má ještě jednu zajímavost, která souvisí s vodou. Leží totiž na trase evropského rozvodí. A souvisí s tím ještě jeden zvláštní pramen. Jedná se o studánku Jaščerka na úbočí kopce Trojačka.

Dřevořezba v blízkosti pramenů

„Ta studánka je zajímavá tím, že její pramen se po několika metrech rozdvojuje. A každý ten pramínek pak teče do jiného moře. Čili jeden teče do Baltského moře a druhý do Černého moře. Tomu jevu se říká bifurkace,“ dodává Zdeněk Kelnar.

autor: čan
Spustit audio