Před Dušičkami radnice dokončují opravy hřbitovů. Ve Starém Bohumíně mají nový chodník i plot

6. říjen 2017

Města před Památkou zesnulých finišují s opravami hřbitovů. Třeba ve Starém Bohumíně radnice zvelebila zchátralý plot i chodník ke kapličce. Na pietní místo každoročně míří z nedalekého Polska desítky návštěvníků.

Jména na náhrobcích starobohumínského hřbitova věrně ilustrují historii tohoto místa. V minulosti se tady střetávalo hned několik kultur a národností. Jsou tady jména česká, polská i německá.

„Jsme v podstatě několik desítek metrů od polských hranic a je to znát, protože na Dušičky tady přijíždějí nejenom bohumínští a obyvatelé Česka, ale jsou tady i Poláci,“ říká mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Míříme spolu do staré části hřbitova, kde má hrob hraběnka Marie Rudnická. „Výrazným způsobem ovlivnila Bohumín. Už jen z toho důvodu, že v minulosti prodala část svého panství drahám pro výstavbu železnice,“ připomíná mluvčí.

Náhrobek působí skromně. „Prý velice skromně také žila,“ říká Miroslav Valica z místní pohřební služby, který nás k hrobu hraběnky dovedl.

Dominantou hřbitova je kaple Všech svatých. Je to památkově chráněná budova postavená z typických červených cihel. Ke kapli vede nově upravený chodník.

Hrob hraběnky Marie Rudnické

„Všechno chceme mít připravené právě před Památkou zesnulých a před Dušičkami, aby se lidé komfortním způsobem dostali ke svým hrobům, aby to všechno bylo v pořádku,“ dodává Lucie Balcarová.

Do oprav všech městských hřbitovů dává radnice ročně stovky tisíc korun.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.