Předváděcích akcí a podvedených seniorů neubylo. Naopak. A mění se praktiky

12. únor 2016
Dobré odpoledne

Reklamace zboží, neuváženě podepsané smlouvy i časté případy podvodně vylákaných peněz. To vše lidem pomáhají řešit poradny Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska (SOS MSK).

Poradny SOS MSK lidé najdou mimo jiné v Bruntálu, Opavě, Novém Jičíně, Frenštátu, Frýdku-Místku a Ostravě. Podle slov předsedkyně SOS MSK Marcely Reichelové, se kterou jsme rozhovor natáčeli, se na ně v průběhu loňského roku obrátily s žádostí o pomoc bezmála čtyři tisíce spotřebitelů.


Paní Reichelová, s čím se na vás senioři nejvíce obracejí?

Senior je spotřebitel jako každý jiný. Ale je pravdou, že kromě takových těch zamítnutých reklamací bot nebo oděvu, špatně vyřízená reklamace čistírny, tak velkou část tvoří stále stejné problémy a to jsou předváděcí akce, podomní prodej, uzavírání smluv přes telefon.

To je letitý problém. Stále se nepoučili? Senioři i ti prodejci?


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Já v této neziskové organizaci pracuji už jedenáctým rokem a můžu říct, že předváděcí akce jsou stále na programu. Řekla bych jen, že se mění taktiky prodávajících. Jsou více utajené a více agresivní. I když se zpřísňují pravidla, jsou obchodníci o krok dopředu.

Na co tedy teď seniory lákají?

Kdysi pozvánky na předváděcí akce byly typické zvací letáčky, které byly vhazovány do schránek. Dnes vás oslovují přímo buď telefonicky, nebo dostanete dopis, kde vás informují například o nějakém novém produktu a zvou vás. Těch taktik je hodně. Ale můžu říct, že byť se pořád domníváme, že těch předváděcích akcí ubylo, že je méně podvedených seniorů, tak musím říct, že podle našich zkušeností to bohužel není pravda.


Další informace uslyšíte v zvukovém záznamu naší pravidelné páteční miniporadny – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.