Překvapení v novojičínském muzeu: Historikové objevili nového významného rodáka

9. listopad 2016

Mezi osobnosti spojené s Novým Jičínem teď přibylo nové jméno. O Franzi Augustu Kamprathovi toho přitom donedávna ve městě věděli jen velmi málo. Tento muž se přitom stal druhým nejvyšším církevním hodnostářem ve Vídni. Za odhalením jeho novojičínských kořenů stojí na první pohled obyčejný prapor jednoho z dřívějších místních spolků.

Před námi na stole leží prapor o velikosti nějakých 170 na 130 centimetrů. Z jedné stany je bílý, na něm je znak Nového Jičína, z druhé strany je červený s německým nápisem.

„Prapor je původem vlastním praporem Podpůrného spolku v Novém Jičíně, který byl slavnostně vysvěcen v roce 1929. Pochází z původních historických sbírek Muzea Novojičínska, které čekaly dlouhá léta na náročné restaurování a opravu tak, aby byly uchovány do budoucna,“ vysvětluje Radek Polách, zástupce ředitelky Muzea Novojičínska.


Franz Kamprath se narodil v roce 1871 do soukenické rodiny Kamprathů. Po studiích na gymnáziu v Hranicích na Moravě odešel do Vídně na arcibiskupské gymnázium, v roce 1894 se stal knězem a svůj další život zasvětil vídeňské diecézi. Později zastával druhý nejvyšší post ve vídeňské diecézi hned po arcibiskupu vídeňském. Franz Kaprath zemřel 8. dubna 1952 a je pohřben na hřbitově v Gablitz poblíž Vídně.

Jak ale přes tento prapor došli ke jménu vídeňského arcibiskupa, který se narodil v Novém Jičíně? „Při přípravě restaurátorského záměru jsme dělali podrobnou fotodokumentaci včetně donátorských značek, které jsou připevněné na žerdi. A jednou z těch horních takových těch větších je zlatá donátorská značka se jménem Franz Kamprath, světící biskup,“ dodává Polách.

Franz Kamprath odkázal novojičínské historiky do Vídně, našeho bývalého hlavního města. Tam se podařilo vystopovat, že tento člen velice rozvětvené novojičínské rodiny se stal na počátku 20. století nejenom vídeňským světícím biskupem, ale v roce 1944 dokonce získal titulární post arcibiskup von Karpathos.

Vytracen z paměťových institucí

„Nový Jičín byl velice bohatý na slavné osobnosti a bohužel po roce 1945 se mnoho z nich vytratilo z pamětí a vytratilo se z paměťových institucí. A my teď postupně hledáme a objevujeme tyto významné osoby. Jméno Franze Kampratha je připomínáno v některých kupříkladu i výročních zprávách města ohledně významných návštěv a tak dál, ale nikdy nás nenapadlo ta spojitost rodáka a zároveň i donátora,“ uzavírá zástupce ředitelky Muzea Novojičínska Radek Polách.

autor: Michal Polášek
Spustit audio