Přemýšlíte nad tipem na zajímavý výlet? Zkuste bunkry v Darkovičkách

7. duben 2015

Hlučínsko. Kromě jiných turistických zajímavostí tato oblast nabízí i areál československého opevnění. Najdete ho v Darkovičkách a jsou v něm k vidění bunkry ve funkčním stavu z roku 1938, ale i poznamenané válečnými událostmi.

Vnitřní vybavení dokázali nadšenci a pracovníci Slezského zemského muzea sehnat z jiných rozbořených a rozebraných bunkrů. Německá armáda bunkry po převzetí od naší armády v roce 1939 postupně zbavila zařízení z ocele, protože železo využila na výrobu jiných zbraní.

Proto, když vstoupíte do největšího bunkru MO S19 Alej u rozcestí mezi Darkovičkami a Šilheřovicemi, uvidíte ocelová vrata z podzemního krytu v Bratislavě, zvony bunkru dovezené z jiných podobných zničených staveb v Milostovicích, a také zbraně, které pocházejí snad z celé republiky.

Prvním bunkrem, který mohli vidět návštěvníci při otevření areálu v roce 1985, byl řopík, jehož interiér měl původní technické vybavení i zbraně. Dnes tvoří areál pět zpřístupněných objektů v několika kategoriích odolnosti. Šlo o bunkry – tehdejšími zbraněmi, tedy z roku 1939, doslova nezničitelné.

Areál je dnes místem řady vzdělávacích a vzpomínkových akcí. Co dva roky se zde pořádají ukázky obrany pevností ve spolupráci s jednotkami Armády České republiky.

Areál československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách

Pro turisty je zajímavá naučná stezka po linii československého opevnění na Hlučínsku. Půjdete po zelené a trasa je dlouhá asi 6,5 kilometru. Můžete si také některé objekty prohlédnout i zevnitř, a to hlavně díky nadšencům klubů vojenské historie, kteří se na rekonstrukci jednotlivých srubů podílejí.

Více se dozvíte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Tento spolu s dalšími díly pořadu najdete také v iRadiu.

Areál československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách
autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.