Přes den neodpočívá, v noci nikdy nespí na jednom místě. Mandril rýholící

7. březen 2016
Dobré odpoledne

Skupina mandrilů rýholících v ostravské ZOO se rozrostla o další mládě. Právě teď mohou návštěvníci pozorovat jeho první nesmělé pokusy o skotačení mimo matčinu náruč.

Přes den neodpočívá, stále hledá potravu. V noci pak nikdy nespí na jednom místě. A setká-li se s nepřítelem, zastrašuje ho zíváním nebo naopak kamennou tváří. Takto se chovají mandrilové rýholící ve volné přírodě. Tyto opice chová i ostravská zoo a nedávno jim vyčlenila nové, prostornější místo v pavilonu opic. Zašli jsme se tam podívat v doprovodu mluvčí Zoo Ostrava Šárky Novákové.

Kde jsou mandrilové doma?

Mandrilové jsou doma ve střední a západní Africe. Říká se o nich, že jsou to jedny z nejpestřeji zbarvených opic. Patří do skupiny paviánů a je pro ně typická výrazná pohlavní dvojtvárnost neboli dimorfismus – samec je i dvojnásobně mohutnější a větší než samičky a také je pestřeji zbarven, jak už to v té živočišné říši bývá.

Pokud návštěvníci zavítají do pavilonu opic k mandrilům, mohou se pokochat pohledem na roztomilé mládě, které se narodilo 4. ledna. Jak prospívá?

Už si troufá i od mámy na pár krůčků dovádět a vydávat se sám za dobrodružstvím, takže vypadá, že prospívá velice dobře. Je to tedy sameček. I ta máma je zkušená, odchovala už několik mláďat, tak věříme, že odchová i toto.

Mandril rýholící

Jak dlouho bude mládě takto roztomilé – s velkou hlavou, světlým tělem? Kdy vlastně dospěje?

Bude to trvat několik let a samozřejmě nejvíce poroste v tom prvním roce života. Je to jako u lidských miminek. Máme tady i dvou až tříletá mláďata a ta jsou srovnatelně velká jako ty samice.

Čím jsou ještě mandrilové specifičtí kromě toho, že mají, aspoň ti samečkové, výrazně zabarvený nos?

Mají nejen výrazně zabarvený nos ale i pozadí, to je na nich opravdu velmi nápadné. A pak samci, když vycení zuby, je vidět, jak jsou obrovské. Dokonce se uvádí, že velikostně jsou srovnatelné s levhartími.


Další zajímavosti o mandrilech se dozvíte při přehrání audio záznamu – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

Spustit audio