Při rekonstrukci Knurrova paláce objevili dělníci studnu vytesanou do skály. Uvidí ji i veřejnost

29. září 2017

Nečekaný objev se podařil dělníkům při rekonstrukci Knurrova paláce na fulneckém náměstí. Pod podlahou bývalého skladu v přízemí byla desítky let studna vytesaná přímo ve skále. Město rychle změnilo plány přestavby a kompletně opravenou studnu ukáže při otevření Knurrova paláce koncem příštího léta.

Studna je velká a široká. „Hloubka 8,5 metrů, z toho je 6 metrů vody. Podle toho, jak moc prší. A je to ve skále vysekáno,“ říká Pavel Willerth, stavbyvedoucí rekonstrukce Knurrova paláce.

Stojíme nad studnou. Jak se ji podařilo objevit? „Bylo to v podstatě náhodou, protože při bouracích pracích tady byl zazděný hluchý prostor. Při odbourání stěny a následně při odbourání betonové podlahy jsme objevili studnu, která je celá vysekaná ve skále,“ dodává stavbyvedoucí.

O zcela obezděném prostoru se v podstatě nevědělo. Celé první patro, jižní křídlo je v kameni a v klenbách. Je to asi nejstarší část domu.

„V minulosti prostory sloužily pro skladování zeleniny, brambor pro vývařovnu. Nahoře nad námi byla kuchyň, kde se vařilo. V levé části byl osazen výtah, kterým se dovážely potraviny nahoru do přípravny, do kuchyně,“ vysvětluje investiční technik fulnecké radnice Mario Böhm.

„Točité schodiště vedlo do té kuchyně. Původně snad od historiků máme potvrzeno, že tady se nacházela věznice. Ale nemáme to potvrzené žádnou písemnou zmínkou. A to schodiště zůstane zachované, protože je krásné vřetenové. Nahoře bude osazeno zábradlím,“ dodává Böhm.

Kovové točité schodiště zůstane i po rekonstrukci

Do studny také nahlížíme se starostkou Fulneku Radkou Krištofovou (ČSSD). „Bylo to pro nás pro všechny překvapení. Další malé překvapení nebo drobný problém, který jsme museli vyřešit, protože v těchto prostorách bylo naprojektováno sociální zařízení pro veřejnost. Ale projektant to překreslil a studna zůstane veřejnosti zpřístupněná a sociálky budou na opačné straně,“ vysvětluje starostka.

„Studna bude vyzděná kamennou korunou do výšky zhruba 60 centimetrů a nad tím bude mřížovina a bude nasvětlená. Takže návštěvníci si budou moci prohlédnout, jak je to krásná, v kamenu vytesaná studna. A je tam nádherně čirá voda. Vidět je v podstatě až na dno,“ dodává Mario Böhm, investiční technik fulnecké radnice.

V druhém patře vznikne nová obřadní síň
autor: Michal Polášek
Spustit audio