Příběh pozoruhodné sbírky, kterou před lety vytvořil opavský elektrikář

6. květen 2016

V opavském divadle si můžete prohlédnout malou, ale velmi zajímavou výstavu. Je zároveň příběhem jedné loutkářské rodiny.

Začalo to nápadem udělat radost malým dětem. Tak popisuje příběh svého otce pan Zdeněk Petřík z Opavy. Jeho tatínek se z elektrikáře stal oblíbeným loutkářem a pohádkářem. Pokud máte rádi svět malých postaviček a aspoň na chvíli se chcete vrátit do dětských let, navštivte Slezské divadlo v Opavě. Ještě pár dnů tam jsou k vidění podomácku vyrobené loutky, které účinkovaly v desítkách představení.

„Těch loutek je víc než stovka. Některé se ještě opravují a upravují – nejde to ukázat všechno najednou, protože je to obrovské množství kulis, scén,“ říká pan Zdeněk Petřík. Vystavuje kus života svého otce Stanislava a jak sám říká, byl to elektrikář, loutkář a táta pro spoustu dětí. „„Jsou tady loutky ze Sokolského divadla, které vytvořili Sokoli po roce 1945,“ dodává.

Na výstavě najdete také cedulku s kašpárkem, kde je takové prázdné okénko. „Tam vždycky byla pozvánka na tu konkrétní hru, která se hrála v danou neděli pro ty brněnské židenické děti a rodiny; takže taková pozvánka za oknem. To bylo proto, že byl zrušený Sokol a to loutkové divadlo bylo krycím manévrem pro to, aby se mohli scházet a krýt vlastně odbojovou činnost,“ vysvětluje pan Petřík.

Loutkám je více než 70 let a určitě stojí za to přijít si je prohlédnout zblízka. Jsou sice malé, ale mají neuvěřitelně propracované detaily, třeba i výraz obličeje. Jednoznačně poznáte klepny, hodné dědečky, záludné sloužící, nebo třeba přihlouplého krále.

Původně elektrikář Stanislav Petřík

Další podrobnosti a zajímavosti ze světa loutek uslyšíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

autor: mrk
Spustit audio