Příbor je spojován hlavně s Freudem, ale býval i domovem vojenských letců

3. červen 2016

Přelom 50. a 60. let minulého století znamenal pro Příbor velké změny. Ve městě vzniklo velké sídliště pro stovky letců a příslušníků pozemního personálu z nedalekého letiště Mošnov. Noví obyvatelé přišli z Prahy a najít společnou řeč s místními lidmi nebylo jednoduché.

Jaroslav Janečka se přestěhoval do Příbora v roce 1963. Tehdy už velká část sídliště na západním okraji města stála.

„Konkrétně já jsem se sem nastěhoval v lednu. První starost byla sebrat pytel a zajet do uhelných skladů a dovézt si uhlí, abychom nezmrzli,“ směje se člen příborské pobočky Svazu letců Janečka.

„Na jaře 1959 bylo dáno k užívání novým občanům, vždycky v kronice se uvádí noví občané, neuvádí se vojáci, 278 bytů a počítalo se, že se tady nastěhuje, tedy v roce 1959, 400 nových občanů,“ cituje z dobových záznamů kronikářka Příbora Irena Nedomová.

Většina vojáků byla do Mošnova převelena z Prahy. Podle Jaroslava Janečky byl pro mnohé přesun do malého města šok.

Zpočátku to pořádně skřípalo

„Byl to i takový ten náhled na původní obyvatele a původních obyvatel na vojáky – co nám tady zavazíte a kdesi cosi, takže ty začátky byly takové dost, bych řekl, ne zrovna dobré,“ vzpomíná Jaroslav Janečka.

Tehdejší vedení města si stěžovalo, že vojáci se dost nezapojují do kulturního a hlavně veřejného života. „Vojenská správa je obhajovala s tím, že je to náročností jejich povolání a naopak žádala město, aby vylepšilo zásobování potravinami, protože podle kronikáře zůstalo na té úrovni jako před nastěhováním vojáků, to znamená, že mnohé potraviny scházely,“ doplňuje příborská kronikářka.

Jaroslav Janečka na vojenském sídlišti v Příboře

Příborští letci si letos připomínají 70 let od založení dvou leteckých pluků, které až do roku 1993 sloužily v Mošnově. K výročí připravili v místním muzeu výstavu.

Více o tom, jak se Příbor změnil pod přílivem letců v modrých uniformách, uslyšíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

autor: Michal Polášek
Spustit audio