Příměstské okolí Ostravy nabízí zájemcům spoustu možností pro vycházky

24. únor 2016

Jsou ideálním tipem pro víkendový rodinný výlet. Turistické značené trasy v blízkém okolí Ostravy nabídnou přírodu, nenáročný terén a poznání zajímavých míst.

Říká se, že kdysi stával v lokalitě Zámčiska ve Staré Bělé zámek, který se propadl do země. Dnes je spojená s tradičním turistickým pochodem. U sousedního Krmelína pak zase najdete Černý les.

„Jsme u rozcestníku Černý les, jsme v Krmelíně na zelené turistické trase, která vede od Poruby až do Bludovic, přes Vřesinu, přes Starou Ves. Je to příměstské okolí celkem dostupné z Ostravy a navazuje to na další značky,“ říká Miloslav Hořínek z Klubu českých turistů.

Je to místo, které by člověk ani nehádal, že leží tak blízko průmyslové Ostravy. Taková pěkná divočina, ale pro chodce schůdná a pro cyklistu sjízdná. A je tady klid.

„Je tady nádherná příroda a je ve velice krátkém dosahu od městské hromadné dopravy. Trasa vlastně vede až na Jistebník, čili dá se to třeba spojit i s cestováním vlakem. Jsou tady různé možnosti,“ dodává Stanislav Kavka z Klubu českých turistů.

Okolím Krmelína vás provedou také čtyři značené okruhy. Spojují okolí obce s centrem a navazují nejen na zelenou turistickou trasu ale také na místní okruhy, které jsou na území Staré Bělé a Proskovic.

„Všechno tady po okolí je pěkné, třeba starobělská Zámčiska. Někteří historici říkají, že tam nějaká tvrz i stála, ale potvrzeno to není. Odtud je to asi pět nebo šest kilometrů, záleží na tom, kterým směrem se jde. Ale je to příjemná lesní procházka,“ popisuje Miloslav Hořínek, starobělský rodák.

Další tipy na výlety po okolí uslyšíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Černý les u Krmelína
Spustit audio