Příznivci vlaků jsou v sobotu zváni do Bohumína. České dráhy tam pořádají Den železnice

22. září 2017

V Bohumíně v sobotu v 10:00 začíná Den železnice. Akci pořádají České dráhy a můžete na ni vidět výstavu historických lokomotiv nebo nové pendolino. O připravované akci jsme telefonicky mluvili s Monikou Bezuchovou z generálního ředitelství Českých drah.

Zítra dojde k představení nové podoby pendolina. Prozradíte nám podrobnosti?

Pendolino s nově zrevitalizovaným interiérem dorazí do Bohumína jako protokolární vlak z Prahy krátce před 10. hodinou. Za 12 let provozu všech sedmi jednotek pendolino ČD ujelo skoro 27 milionů kilometrů. Interiér vlaků začal jevit známky opotřebení, proto jsme se rozhodli postupně vyměnit interiér prakticky od podlahy po strop. Kompletní omlazovací kúrou tak prošly třeba toalety, bistro oddíl, sedadla, zásuvky a tak dále. Doplnili jsme taky moderní prvky, které před těmi dvanácti lety nebyly ve vybavení vlaku obvyklé, jako jsou třeba LED monitory nového vizuálního systému, nebo do každé jednotky jsme instalovali dětské kino.

Od moderních vlaků půjdeme do minulosti. Máte připraveno i něco pro příznivce historických vlaků?

Určitě. Den železnice je rozdělený do tří částí – nazýváme je světy podle toho, co bude návštěvníky zajímat – na svět zábavy, kde je doprovodný program, potom je to svět změny, kde budou vystaveny moderní vozy včetně právě toho pendolina. A potom je to svět historie, který bude umístěný v bohumínském depu, a návštěvníci si v něm budou moci prohlédnout více jak 30 historických českých ale i zahraničních lokomotiv. A nebudou chybět ani parní jízdy a jízdy zvláštních vlaků jak po spojovacích tratích ostravsko-bohumínského uzlu, tak po uhelných vlečkách černouhelného revíru.

Mohou rodiče vzít na akci i své děti? Co máte nachystáno pro ně?

Pro děti je určený hlavně ten svět zábavy, který nabídne třeba závod drezín pro celou rodinu o zajímavé ceny. Pro nejmenší návštěvníky budou přichystány i takové atrakce, jako je divadelní stan s železničními pohádkami. Budou moci potkat i maskota ČD slona Elfíka. Kinematovlak potom zajistí celodenní projekci oblíbených pohádek pro děti. A těšit se mohou i na zábavný vláček-hráček. A program se z nádraží rozšířil i na náměstí.

Den železnice oslaví na nádraží v Bohumíně

Kde vás lidé najdou a kdy akce začíná?

Celý program proběhne v bezprostřední blízkosti železniční stanice Bohumín a depa, případně na náměstí. Vše začne v 10:00 a vyvrcholí ve 20:00 světelnou vlakovou show. Celý program najdete na www.denzeleznice.cz.

Spustit audio