Psí antikoncepce. Jaké možnosti mají fenky a jaké psi?

13. únor 2015
Dobré odpoledne

Hormonální antikoncepce už dávno není doménou pouze žen. Pronikla i do zvířecí říše. Svou fenku totiž můžete před nechtěným nakrytím ochránit právě za pomocí hormonů. I když, jak nám v rozhovoru prozradila veterinářka Jana Kouřilová z Frýdku-Místku, rozhodně to není bez zdravotního rizika.


Paní doktorko, je nutné, aby fena aspoň jednou za život štěňata porodila nebo ji mohu nechat kastrovat hned, když dospěje?

Na to se názory různí. Většinou ten laický u klientů je, že slyšeli, že by měla mít štěňata. My se nedomníváme, že je to nějak lékařsky podloženo. Ale můj osobní názor je, že je ideální, když fenka dospěje pohlavně. To znamená, že alespoň jednou proběhne hárání. Pak je možné ji bez problémů vykastrovat. A nemyslím, že by to, že neměla štěňata, ji nějak predisponovalo k nemocem.

Je pravdou, že feny se dožívají čím dál vyššího věku – stejně tak i psi – a gynekologické problémy jsou ve vyšším věku velmi časté. A často je to to, co řešíme jako poslední věc. Což je škoda, protože opravdu ta děloha je ve vysokém věku náchylná k různým onemocněním, ať už onkologickým nebo infekčním. A pokud po své feně štěňátka nechci a zdravotní stav to dovolí, tak za mne je doporučitelná kastrace.

Dejme tomu, že jsem majitelkou mladé fenečky, ale chtěla bych, aby měla někdy štěňátka. Ovšem ne tento nebo příští rok. Jak mohu té fence pomoct kromě toho, že jí budu zakazovat styk s dalšími psy?

Ideální je zakázat jí styk s jinými psy, opravdu to eliminovat, protože to je jediná bezpečná věc. Existují doporučitelné antikoncepce pro zvířata, jsou hormonální preparáty, ale vystavujeme se celkem velkému riziku. Je to z toho důvodu, že ta fenka nemá cyklus tak častý, jako je třeba u žen, ona opravdu hárá dvakrát do roka. A když do toho vstoupíme hormonální léčbou, tak u některých fen vyvoláme celkem velké a nevratné změny. Týkají se jak mléčné žlázy, tak dělohy a kostní dřeně. A my nejsme schopni předpokládat, jak která fena zareaguje. Z naší strany je tak snahou nepodávat antikoncepci, opravdu je to jen na žádost majitele s tím, že si je vědom všech rizik.

Když už tedy podávám antikoncepci, jak to vypadá? Píchám jí nějakou injekci nebo požívá tablety či roztok?

Je to většinou v injekční formě a v určitých přesných intervalech, tak aby nedocházelo k tomu, že se cyklus rozjede. Je trend, který jsme zaznamenali a který je tedy děsivý, že lidé si nějak vymysleli, že by psům mohli podávat antikoncepci od žen. Přijdou pak k nám až v případě problémů. Když tu fenu prohlédnete, už vám něco nesedí a už vám tam tiká, kde se dostala k hormonům. Ze zásady to postrádá logiku a je to nebezpečná záležitost.

Když ale budu své fence dlouhodobě podávat hormonální antikoncepci, říkala jste, že nevíte, jak která fenka zareaguje. Ale setkala jste se s nějakým případem, že by třeba propukla předčasně například rakovina vaječníků nebo něco takového?

Pes, domácí mazlíček

Těch případů je hodně. Musím říct, že je to vždycky u lidí, kteří se do toho nechali vmanipulovat, někdo jim to poradil. S velkým strachem to nechali píchnout a zrovna jim se to vymstilo.

Měli jsme velmi mladou, dvouletou fenu, o které jsme nevěděli, že jí byla aplikována antikoncepce. Byla unavená, apatická a více pila. Postupně jsme z těch lidí tu informaci dostali, udělali jsme ultrazvuk a náplň dělohy byla skoro třílitrová. Fenka měla třicet kilo a v uzavřené děloze byly tři litry hnisu. Bylo to způsobeno právě tím, že sliznice dělohy se nedostatečně očistila tím háráním. Tím, že nic nevyteklo, se to infikovalo a nastal akutní zánět dělohy, který je velmi život ohrožující.

Nemusí se to stát pokaždé, to netvrdím, ale myslím si, že je opravdu vhodnější, tím, že je v říji jednou za půl roku, tu fenu ohlídat.

Co psi a antikoncepce? Mají taky něco na výběr?

Mají to trošku jednodušší než feny. U psů jsou různé varianty, samozřejmě existuje možnost kastrace. Je to menší chirurgický zákrok než u fen, přináší někdy i velmi dobrý efekt u extrémně temperamentních psů. Na trhu je i velmi vhodná antikoncepce pro psy – je to čip, který se podkožně aplikuje, působí půl roku a od šesti týdnů po aplikaci se zvíře začíná chovat jako vykastrované. Navíc nám to pomáhá při léčbě prostaty, což je další benefit. Takže já jsem všemi deseti pro.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.