Radek Jaroš hory nepokořuje, ale dobývá

21. srpen 2014

Radek Jaroš je právem korunovaným králem 14 osmitisícovek. Svými výstupy zkompletoval sérii výstupů na tzv. Korunu Himaláje, navíc bez použití kyslíkového přístroje. Před několika dny se vrátil z expedice, na které zdolal slavnou horu K2. Radek Jaroš byl hostem Koktejlu.

Pokud někdy budete s Radkem Jarošem mluvit, dejte si pozor na jazyk! Hory totiž zásadně nepokořuje, jak média často uvádějí. "Každý, kdo se dostane do hor, tu pokoru musí mít. Já někdy hory přirovnávám k ženám a ženu taky člověk nechce pokořit, to by nefungovalo. Od vylezení Everestu v roce 1998 mám motto, že jsem horu nepokořil, ale že mi hora souhrou okolností dovolila na ni vystoupit. Takže si myslím, že tu pokoru mám od začátku," říká Jaroš.

Na otázku, kdy se stal horolezcem, odpověděl Jaroš zcela přesně: "7. března 1982. Je to takový bod zlomu. Právě jsem byl poprvé s horolezci lézt a vylezl jsem na Drátníku cestu klasifikace IV, což je skála na Vysočině. A poprvé jsem lezl navázaný na laně. Pro mě je to datum, které nikdy nezapomenu."

Horolezec Radek Jaroš v ostravském studiu.

Celý rozhovor s horolezcem Radkem Jarošem najdete pod odkazem "Přehrajte si celý příspěvek" pod titulkem tohoto článku.

autor: hup
Spustit audio