Radost ze společného zpívání drží bezmála 50 let pohromadě klimkovický pěvecký sbor

8. listopad 2016

Skoro padesát let funguje v Klimkovicích amatérský pěvecký sbor. Tvoří ho třicet žen a osm mužů. Pravidelně se scházejí jednou týdně v tamním zámku. Vystupují doma i v cizině, účastní se divadelních představení. Program roky zpestřuje komorní sbor Famózní klimkovické pěnice, který se zaměřuje na hudbu 20. až 40. let minulého století.

Dirigentkou sboru je přibližně čtrnáct let Miroslava Halátková. „Repertoár je velice široký. Je od staré muziky, baroko, přechází přes romantickou hudbu a dostáváme se ke Smetanovi, Dvořákovi. Zpíváme také spirituály, různé úpravy afrických písní. Je tam prostě všecko,“ říká.

„Protože je vlastně předvánoční čas, začínáme s koledami a přípravou vánočního koncertu. Máme teď jednu z prvních zkoušek koled a na to se vždycky těšíme, ladíme se už dopředu na Vánoce,“ dodává dlouholetá členka sboru Lenka Večerková.

K pamětnicím tady patří Darja Sikorová. Byla u vzniku pěveckého sboru. „Protože myšlenka vznikala u mého otce. Bylo mi tehdy šestnáct nebo sedmnáct let a od té doby zpívám. Vystřídaly se tady už tři generace naší rodiny, takže jestli se otec někde z muzikantského nebe dívá, může být spokojený,“ usmívá se paní Sikorová.

Nejbližší vystoupení tohoto sboru bude vánoční koncert v klimkovickém kostele svaté Kateřiny 27. prosince.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio