Renovátoři z Kopřivnice dokončili repliku předválečné tříkolové Tatry

22. srpen 2016

V 20. letech minulého století se v Kopřivnici na Novojičínsku vyráběla tříkolová Tatra 49. Mělo jít o levné lidové vozidlo. Do sériové výroby se ale nakonec nedostalo, vyrobeny byly jen dva kusy, které se do dnešních dnů nedochovaly. Přesto se jedno takové auto nedávno objevilo na srazu veteranistů v Kuníně.

Renovátoři z Kopřivnice loni dokončili repliku předválečného tříkolového vozidla Tatra 49. Vůz je vyrobený pro výstavu neobvyklých konstrukcí muzea v americkém Nashvillu. Jedním z automechaniků, kteří dávali vůz téměř rok dohromady, byl i Michal Kania z Brušperku.

„Ale bylo vyrobených přes 250 kusů nákladních vozů Tatra 49, které vlastně místo té kabiny mají korbu. Má tři kola, dalo by se říci, že je to něco jako Velorex. Není to silný vůz, má kolem osmi koní,“ říká automechanik.

A jak se dělá taková replika? Musíte si zjistit co nejvíce informací, abyste se drželi dané doby a neodklonili se od historie. „Původní je celý podvozek, motor, převodovka. Vrch je nový, vyrobený v replice. To znamená karosérie, budka,“ dodává Michal Kania.

Další zajímavosti nejen o Tatře 49 uslyšíte v rozhovoru, který jsme natočili pro magazín Křížem krajem (viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘).

autor: Artur Kubica
Spustit audio