Rozhlas mám ráda, protože si se mnou povídá, říká Věra Martinová

8. listopad 2017

Studio 1 Českého rozhlasu Ostrava patřilo v úterý večer Věře Martinové. Zpěvačka, která se na tuzemské hudební scéně pohybuje už více než 30 let, do rozhlasu přilákala posluchače všech generací. Natáčeli jsme už během zvukové zkoušky i během samotného koncertu.

Zvukovou zkoušku většinou lidé moc nevidí. Zpravidla jen na festivalech, kde to jinak než s lidmi nejde. Ale na uzavřeném koncertě se zvuková zkouška koná bez publika. Co vlastně se všechno děje, než vypukne koncert?

„Musíme nastavit nástroje, především jejich intenzitu, aby to bylo všechno srovnané. A samozřejmě když je to přímý přenos, tak se to musí nastavit o to citlivěji, protože pak už se s tím obvykle nedá nic dělat. Vylaďují se hlavně drobné nuance,“ říká v rozhovoru před koncertem hvězda večera Věra Martinová.

Její vztah k rozhlasu je kladný. „Já mám Český rozhlas ráda, protože je to rádio, které si se mnou povídá, a to já mám ráda. Speciálně na cestách,“ dodává.

Věra Martinová a přátelé ve Studiu 1

Nad ‚titulem‘ první dáma country music už moc nepřemýšlí. Byla ale doba, kdy ji to svazovalo a škatulkovalo. Dnes už sama hudbu dělí na dobrou a špatnou. „A žánry se stejně natolik prolínají, že nějaké škatulkování nemá žádný smysl,“ míní zpěvačka.

Bez přátelství to nejde

Věra Martinová má kolem sebe mladé lidi, které navíc nenazývá kapelou ale svými přáteli. „Mladé lidi jsem si vybrala, protože mají energii, protože mají chuť do něčeho nového a vlastně mě nabíjejí. Já už samozřejmě ve svém věku potřebuji trošku táhnout, než abych někoho táhla za sebou, což tady se splňuje. A přátelé jsou to proto, že v kapele mám takovou zkušenost, že to bez přátelství nejde. Když tam nefunguje to kamarádství a pospolitost, tak i kdyby to byli sebelepší muzikanti, tak to prostě většinou nefunguje,“ vysvětluje Martinová.

Ostravská rozhlasová rodinka

Koncert byl beznadějně vyprodaný. Na to, aby všechno dobře probíhalo, dohlížela taky Zita Mickertsová, manažerka komunikace Českého rozhlasu Ostrava. Ta také zajišťovala různé soutěže o vstupenky.

Ostravská rozhlasová rodinka

„O několik vstupenek se soutěžilo v Deníku. Ale potom jsme měli ve vysílání pro naši Ostravskou rozhlasovou rodinku možnost 40 kusů vstupenek, které si mohli členové vysoutěžit. Všichni vlastní i speciální tričko. A samozřejmě chystáme další akci – tam si ho budou moci obléct a budou moci naši rodinku reprezentovat,“ usmívá se Zita Mickertsová.

Koncert Věry Martinové jsme vysílali ve video přenose prostřednictvím rozhlasového kanálu YouTube, kde se na něho také můžete podívat (koncert V. Martinové zde).

Věra Martinová a přátelé ve Studiu 1
autoři: tif , Romana Kubicová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.