Rumcajs z plechu, zvonečky, šunkovač... I to se vyrobilo v Tatře. Fenomén melouchaření ukáže nová výstava

8. červen 2017

Fenomén kutilství a melouchaření ve velkém průmyslovém podniku se rozhodli popsat v muzeu v Příboře. Připravují tam výstavu předmětů, které vyrobili zaměstnanci v automobilce Tatra. Nejde o žádné součástky do náklaďáků, ale o věci pro osobní potřebu. Už teď lidé přinesli asi stovku nejrůznějších amatérských výrobků.

„Tady ten zvoneček je z redukčního ventilu na plyn na svařování. Ale krásně zvoní, to měli asi na Vánoce,“ říká za cinkání zvonku kurátorka Muzea Příbor Monika Chromečková.

Pak bere ze stolu předmět z kovových trubek. Na štítku je napsáno, že jde o zámek na pedály do Škody 105. „Majitel se o ten svůj vůz asi velice obával, tak proto udělal takový mohutný zámek na pedály. Ale říkal, že klíček ještě pohledá a donese. Tak nevím, jestli ještě dorazí,“ směje se kurátorka.

Monika Chromečková v muzeu donesené věci přebírá. A co předmět, to příběh. „Právě o tom to je. Vždycky je u nás v muzeu poprosím, aby se chviličku zdrželi a něco k těm předmětům řekli. Jsou to velice zajímavé příběhy. Někteří rádi vzpomínají právě na práce v Tatře, nebo jak třeba k těm předmětům přišli,“ popisuje.

„Zrovna tady třeba máme i Rumcajse, který je udělaný z plechu a z drátu. Je to vlastně z odpadního materiálu, ze svařování z Tatrovky. Donesla nám to paní, její manžel to vyráběl pro svoje děti,“ ukazuje na další dílko kurátorka.

Václav Michalička se sekačkou na trávu vyrobenou v Tatře

Lidé to všechno samozřejmě dělali mimo svou pracovní dobu. Přiznávají se k tomu vůbec, budou třeba chtít, aby byla nějaké cedulka, že tohle je jejich?

„Výstava bude anonymní. Mnozí ale opravdu přísně vyžadují, aby nebyli jmenováni. I když říkají, že je to dávná promlčená minulost, nechtějí, aby to jméno tam bylo. A někteří ty věci posílají po někom jiném. Nevím, jestli se stydí, ale není jim příjemné samotným přijít a povídat o tom,“ vysvětluje vedoucí příborské pobočky Muzea Novojičínska Václav Michalička.

Od upomínkových předmětů až po zahradní sekačky

„Jsou to předměty, které vznikaly jako takzvané fušky. Je to nádherný doklad fenoménu, kterému se říká často kutilství. Pro ten náš prostor je to v podstatě takový rozšířený fenomén obzvláště v minulosti. A ta škála těch věcí, které se k nám tady do muzea dostávají, je skutečně široká. Od dekorativních upomínkových předmětů, přes věci ryze praktické pro domácnost – jak třeba pro kuchyň, pro hospodářství, tak také pro zahradu. Takže my už tady máme několik sekaček na trávu, které jsou skutečné originály. Každá ta sekačka je jinačí,“ říká Michalička.

Lidé mohou příborským muzejníkům přispět kutilskými výrobky z Tatry až do konce letních prázdnin. Výstava se jménem Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není začne v druhé polovině října.

Monika Chromečková a zámek na pedály Škody 105
autor: Michal Polášek
Spustit audio