S lékařkou Hanou Ševčíkovou o cestovní medicíně

6. srpen 2014

Jak se připravit na cesty, abychom si namísto krásných zážitků nepřivezli například infekční onemocnění - to je téma první srpnové Lékárny.

Vydáme se za hranice všedních dnů s lékařkou Hanou Ševčíkovou, specialistkou na cestovní medicínu, což je velice komplexní obor, který se zabývá prevencí, diagnostikou a také terapií nemocí, které vznikají v souvislosti s cestováním.

„Je tedy zřejmé, že obor je velmi široký, ale naše pracoviště, kterým je Centrum očkování a cestovní medicíny, se věnuje především té prevenci. To znamená přípravě lidí, kteří se chystají vycestovat někam za exotikou,“ vysvětluje lékařka.

Pokud se někdo chystá na cestu, která se nějak vymyká, měl by provést takzvanou analýzu rizik. Jde o to, aby si člověk uvědomil, jaký je jeho zdravotní stav, jaký je jeho věk, jestli je zařazen do nějaké specifické kategorie.

„Na druhou stranu by to měl porovnat s tím, na co se připravuje, jaká ta cesta bude – jak dlouhá bude, jaké je tam klima, jaké jsou možnosti ubytování, stravování, jaká je tam dostupná zdravotní péče. Měl by také vyhodnotit, s jakými nemocemi se tam může setkat. A z toho všeho by si měl říci, jestli ta cesta bude pro něj tím odpočinkem a zábavou, kterou od toho čekal,“ říká Hana Ševčíková.

Dodává, že analýzu si může člověk provést sám, pokud si to troufá, nebo se může zastavit v některém ze specializovaných zařízení, kde mu pomohou a poradí.

Pokud vás zajímá, kdy a do jakých destinací se nechat na cesty očkovat nebo co přibalit do lékárničky, poslechněte si záznam naší rozhlasové Lékárny – audio soubor v úvodu článku (Přehrajte si celý příspěvek). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Oblasti s rizikem nákazy
autor: čan
Spustit audio