Šance. Po stopách dávného opevnění Jablunkovska

4. prosinec 2014

Největší šanci, tedy zbytky vojenského opevnění proti Turkům, najdeme v Mostech u Jablunkova. Ale v nedalekém Bukovci objevíme pozůstatky po šancích rovnou na dvou místech.

Bukovec, to není jen místo, kde leží nejvýchodnější bod České republiky. Pozorní a poučení turisté mohou tady také nalézt zbytky vojenských opevnění, takzvaných šancí. Jedna z nich ležela přímo na holém kopci vypínajícím se nad Bukovcem.

„Jsme doslova v srdci Bukovce, na kopci, který se jmenuje Kempa. S kempováním ale název nemá nic společného. Spíš je to něco jako homole nebo kupa,“ zastavuje se na kopci náš průvodce a bukovecký patriot Josef Byrtus.

Nedávno jsme natáčeli na velké jablunkovské šanci. Byla tedy ta bukovecká jednou z podpůrných menších?

Čtěte také

„Byl to vlastně systém opevnění, který chtěl chránit zemskou hranici mezi Těšínským knížectvím a historickými Uhry. Tady na Kempě je jenom takový zemní zářez a taky velká část opevnění vzala za své zemědělskou činností. Ale když zajedeme na bukovecké šance, kde je pozůstatek reduty, tak tam uvidíme mnohem více,“ vysvětluje Josef Byrtus.

Tam jsou ještě dobře patrné zemní valy. A je tam krásně vidět, jak obránci přemýšleli a jak se opevnili. Všechny čtyři rohy mají výrazné náspy, kde mohla být dřevěná palisáda a nějaké opevnění, a kde mohla být umístěna děla.

Více se o šancích v Bukovci a okolí dozvíte v dnešním pořadu Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' v úvodu článku). Zvukové záznamy pořadu najdete v iRadiu.

Kamenný val
Spustit audio