Sarkanderka. Zázračná studánka u Příbora

10. březen 2015

Studánek se zázračnou vodou je po celé České republice spousta. Jednu z nich najdete u Příbora na Novojičínsku. Pramen vody u staré cesty mezi Skotnicí a Příborem na Novojičínsku prý objevil mladý Jan Sarkander v době svého zdejšího pobytu mezi lety 1589 a 1593.

Podle pověsti se vydal na procházku, a protože měl žízeň a nikde nebyl žádný zdroj vody, vyhloubil nožem do země díru a z ní vytryskl pramen. Je to samozřejmě jenom pověst, ale protože se mezitím stal Jan Sarkander světcem, přicházejí po staletí na toto místo lidé, aby se vodou nejen omyli, ale aby si ji také odnesli s sebou domů. Pokládají ji za zdravou a někteří dokonce za zázračnou. V kronikách města Příbora je uvedeno několik případů zázračného uzdravení.

Dnes je studánka Sarkanderka v podstatě odříznuta silnicí R48 a výpadovkou na Ostravu, lidé k ní ale chodí pěšky nebo jezdí na kole po nepoužívané asfaltce od vesnice Skotnice. Autem se ke studánce nedostanete, protože cesta je průjezdná pouze pro zásobování.

Vodu ze studánky lidé používají k přípravě čaje a kávy, výsledek je prý vždy skvělý. Má velmi dobrou chuť. Také je údajně dobrá na ředění pálenky a k domácí výrobě piva a podobných nápojů. Lidé si ji však mnohem více cení pro její zázračnou moc. Údajně dokáže léčit i nádorová onemocnění a záněty. Proto není divu, že k ní míří spousta lidí.

Studánka Sarkanderka u Příbora

V roce 1866 byla nad pramenem postavena z prostředků příborských měšťanů a následně vysvěcena kaplička svatého Jana Sarkandera.

Víme o něm, že byl v roce 1620 umučen protestanty v souvislosti s utajením zpovědního tajemství. Podezřívali ho, že v polské Čenstochové dojednal pomoc císaři Ferdinandovi, kterého ale moravští stavové nechtěli uznat. Neprozradil nic ani po trojím mučení. Čtvrté bylo zamítnuto, ale stejně by k němu nedošlo, protože Jan Sarkander na následky třetího mučení zemřel. V roce 1995 byl papežem svatořečen.

Více se o slavné studánce Sarkanderce mezi Příborem a obcí Skotnice na Novojičínsku dovíte v dnešním magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu si poslechněte kliknutím na odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.