Šaty dělají člověka a kostým zase herce. V divadelní krejčovně

16. březen 2015

Každý, kdo stál někdy na jevišti, vám potvrdí, že dobře padnoucí kostým je základem úspěchu. A právě šikovné švadlenky a krejčové z Národního divadla moravskoslezského se den co den starají o to, aby si diváci podívanou užili.

Při návštěvě divadelního představení se jako diváci necháme unášet nejen příběhem, hereckými výkony či tancem a zpěvem. Ale také pokukujeme, co mají herci na sobě, jak nápadité jsou jejich kostýmy a zda se nám líbí. Zkrátka kostýmy jsou jednou z velice důležitých složek každého představení.

Dnes vás zavedeme na místo, kde se šijí kostýmy pro všechny soubory Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Je to místo, kde se pilně pracuje, zkouší a vymýšlí. Vždyť švadlenky a krejčové musí našít dokonale padnoucí oděv pro každého herce nejen na dvacítku premiér za sezónu, ale také různě došívat, upravovat či dokonce ničit.

„Během sezóny šijeme pro osmnáct premiér. Je to vlastně taková malá manufaktura. Některé inscenace jsou velké, je tam hodně kostýmů, některé jsou menší, prolíná se to,“ vysvětluje šéfka všech švadlenek, krejčových, vlásenkářek a modistek Eva Janáková.

Ve velké místnosti pánské krejčovny sedí u svých šicích strojů téměř desítka švadlenek. Jejich mistrová Jiřina Richtrová znaleckým okem prohlíží zavěšené kostýmy a rovná sako, ve kterém by si leckterý švihák mohl vyjít i dnes.

„Je to pro postavu dudáka a bude patřit Liboru Olmovi. Ale vidím, že je to sako trošku větší, je od nějakého pána z Brna, takže ho budeme muset upravit,“ konstatuje mistrová.

V zákulisí divadla mezi kostýmy

A jak takové přešívání vypadá? „Jednak tedy jednou z povinností výtvarníka je zajít do skladu a vybrat kostýmy, které mu pasují do inscenace. Když si vybere, oblečeme do toho herce, zjistím, že to má obrovské, takže se kostým rozpáře, přestřihne, znovu se sestehuje, vyzkouší a pak se došívá. Někdy je ta oprava složitější, než když se ušije kostým nový,“ dodává Jiřina Richtrová.

V těchto místech se kostýmy nejen vyrábí, ale také ničí. A s jednou takovou ničitelkou kostýmů se můžete seznámit v záznamu magazínu Křížem krajem, ve kterém jsme vás vzali na návštěvu do zákulisí divadla.

A pokud byste tyto prostory plné rozešitých kostýmů chtěli vidět osobně, počkejte si na den otevřených dveří divadla. Kdy budou, zjistíte z jejich internetových stránek www.ndm.cz.

V zákulisí divadla mezi kostýmy
Spustit audio