Sedmoláska a KarpaTon. Barvy hudby vás zavedou na Slovensko

19. říjen 2017
Barvy hudby

Zavedeme vás na Slovensko. Nejprve se Szidi Tobias do světa ženských příběhů a pak si představíme projekt Michala Smetanky s názvem KarpaTon.

Szidi Tobias je nezaměnitelná zpěvačka se sametovým hlasem, která fascinuje své posluchače upřímnou poetiku svých písní a hlasem, který vás prostě nutí poslouchat. U nás je známá především spoluprací s dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček. Nyní přichází s nově nahraným albem svých největších hitů Sedmoláska a protože je jich pravdu hodně, vydala rovnou 2CD v koncertních verzích a v nové instrumentaci.

Projekt Szidi Tobias Sedmoláska, obsahuje celkem 24 písniček a všechny pochází z autorské dílny: Milana Vyskočániho, který je výlučným skladatelem hudby. Tvůrcem všech textů byl Peter Lipovský, milovaný manžel Szidi, který bohužel před dvěma lety zemřel ve věku pouhých 47 let. Autorskou výjimku na 2CD tvoří skladba Na hotelu v Olomouci autorské dvojice Petr Hapka a Michal Horáček.

Szidi Tobias o písních, které zpívá, říká: „Píseň je dobrá, když v ní je pravdivý pocit, něha. Krásná metafora, příběh. Obraz, který si umím vizualizovat. V písni musí být touha vzlétnout nebo padnout na kolena, když se to podaří, jsem šťastná.“

Zůstaneme na Slovensku a představíme si projekt Michala Smetanky s názvem KarpaTon. Michal Smetanka je impozantní renesanční osobnost. Kromě toho, že hraje na množství hudebních nástrojů, skládá, zpívá, tak sám hudební nástroje vyrábí. Je také sběratelem tradičních hudebních nástrojů z celého světa. Má svou vlastní sbírku Muzea lidových hudebních nástrojů v Brutovciach, kde najdete unikáty z celého světa.

Do této chvíle Michal Smetanka, trochu utajená perla Slovenské hudební scény, nahrál 3 autorské desky. Všechny mají společného jmenovatele, citlivé a intuitivní spojení folklorních motivů hlavně z regionů Spiše a Šariše, obohacené o zvuky nástrojů z celého světa. Je opravdu uchvacující slyšet, jak se hudba z východních Slovenských kořenů spojuje s širokým proudem hudební inspirace Michala Smetanky.

autor: Tereza Ghose
Spustit audio