Senior si má na dovolené odpočinout, ne jen běhat za zážitky

20. prosinec 2016

Zálibu v cestování si můžeme zachovat i ve vyšším věku. Právě tehdy je čas na naplnění životních přání, které jsme si dříve nemohli z časových důvodů dovolit. Může být ale cestování pro seniory zdravotně riskantní? Na co si dát pozor a o jakých rizicích je řeč?

Věková hranice pro cestování do exotických zemí je individuální. U zdravého člověka jde o hranici okolo 70 let. Přesto bychom se měli v určitém věku zamyslet, zda nám cestování opravdu přinese jen radost a odpočinek. Je vhodné si o cílové destinaci zjistit co nejvíce informací a uvážit své zdravotní schopnosti a způsobilost.

„Seniorský věk má několik rizik. Ve vyšším věku hůře snášíme výkyvy teplot a vysokou vlhkost vzduchu. Cesty do tropických a subtropických zemí jsou náročné. Senioři se méně potí a mají menší pocit žízně, proto u nich snáze dojde k dehydrataci,“ říká doktorka Hana Ševčíková z centra Očkování a cestovní medicíny.

Senioři mají také větší sklon k žilní trombóze, což je problémové u delšího přemisťování do cílové destinace. V letadlech bývá v turistické třídě velmi stísněný prostor a málo místa pro protažení. Pokud cesta trvá déle než pět hodin, je riziko žilní trombózy velké.

Cestování

V letadle je méně kyslíku a nižší atmosférický tlak, problémem je ale především samotné dlouhodobé sezení. Při letu je nejen pro seniory vhodné vyzout se z bot. Nebojte se také požádat spolucestujícího, aby vás pustil projít se do uličky.

Lidé s kardiostimulátorem by se měli domluvit s letištní kontrolou a neprocházet rámem. Lepší je požádat o osobní prohlídku, aby nedošlo ke kolizi mezi elektronickými zařízeními.

Přibalit zprávu o zdravotním stavu, obrázek EKG a léky mít u sebe

„Od praktického lékaře si vyžádejte zprávu o zdravotním stavu. Ideálně v angličtině nebo v jazyce země, do které se chystáte vyjet. Při lehkém zhoršení stavu pak místní zdravotníci mohou efektivně pomoci,“ doplňuje doktorka Ševčíková.

Je také dobré vzít s sebou obrázek posledního EKG a dostatek léků. Ideální je mít dvojnásobek běžné dávky. Pro případ, že zavazadlo nedocestuje do cílové destinace, je vhodné mít část léků v kabinovém zavazadle v letadle a jen rezervu v zavazadlovém prostoru. Další nezbytností je přehled užívaných léků. Nestačí ale pouze komerční názvy, pod kterými se prodávají, ale hlavně názvy obsažených účinných látek. Pro tyto účely se vyplatí mít u sebe příbalový leták užívaných léků, kde jsou tyto látky vypsány.

Léky

Pokud byste zvažovali očkování, užitečných je jich hned několik. „Očkování proti choleře má specifickou složku, která prvních šest měsíců po aplikaci chrání před nákazami průjmových onemocnění. Obecně pak při cestování do exotických zemí doporučujeme očkovat proti žloutenkám, břišnímu tyfu a tetanu,“ zmiňuje doktorka Ševčíková.

A jak se dá při cestování předcházet kardiovaskulárním komplikacím? Je důležité si pečlivě rozmyslet, zda senior zvládne vytyčený plán dovolené. Na dovolené totiž nemá takový klid jako doma, musí si poradit se zavazadly i novým prostředím. To vše může být pro srdce zátěž. Na dovolené je třeba si odpočinout, ne jen běhat za zážitky. Ideální je využít služeb cestovních kanceláří, které jsou specializovány na tuto konkrétní klientelu.

autoři: š.iva , Andrea Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.