Senioři tvoří početnou skupinu obětí domácího násilí. I jim pomůže Bílý kruh bezpečí

8. leden 2016
Dobré odpoledne

Intervenční centrum Bílého kruhu bezpečí v Ostravě pomáhá obětem domácího násilí. Je mezi nimi i početná skupina seniorů, a to jak žen, tak i mužů.

Slovní napadání, zesměšňování, urážky, ale i facky, kopance a další fyzický atak. I tak může vypadat domácí násilí páchané na seniorech, kteří patří zdaleka ne mezi výjimečně oběti.

Kdo se domácího násilí dopouští a nakolik je ve vztahu k seniorům časté, o tom jsme hovořili s psycholožkou a vedoucí Intervenčního centra Bílého kruhu bezpečí v Ostravě Lucií Paprsteinovou.

„Domácí násilí se může týkat každého z nás a je charakteristické tím, že se týká všech bez rozdílu pohlaví, sociálního postavení, vzdělání, věku. Začít může kdykoliv a může se objevit kdekoliv,“ říká v úvodu rozhovoru Lucie Paprsteinová.

Podle ní jsou senioři specifickou, velmi ohroženou cílovou skupinou, ze všech těch osob, kterých se domácí násilí může týkat. „Zjišťujeme, že těch případů je strašně moc, a v posledních letech jich přibývá,“ dodává.


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Formy domácího násilí u seniorů jsou stejné a totožné jako formy domácího násilí u jiných věkových kategorií. Nejčastější je tedy psychická forma, kterou většinou domácí násilí začíná – takové to verbální ponižování, urážení, zesměšňování.

„U seniorů je typické právě to ponižování a zesměšňování s ohledem na jejich věk, mnohdy zdravotní stav. Takže smyslem je útočit právě na ty slabé stránky, na citlivá místa,“ popisuje psycholožka.

Fyzické formy násilí mohou mít různou intenzitu – od klasického „žduchnutí“ nebo nějaké hození třeba na postel. V Bílém kruhu bezpečí ale ví i o případech velmi závažného brutálního napadání seniorů, kdy seniora silná osoba povalí na zem, kope do něj, škrtí ho, zavírá do skříně, ohrožuje ho různými předměty.

Ekonomické násilí

„U seniorů je typická forma ekonomického násilí, to znamená, že ta násilná osoba vlastně celé to své nebezpečné násilné jednání a chování zaměřuje na získání nějakých hmotných i nehmotných statků, velmi často přepsání nějaké nemovitosti, auta, finanční hotovosti. Ale i takové drobnosti jako peníze na pivo, zaplatit nějaký dluh a podobně,“ vysvětluje Paprsteinová s tím, že bohužel se tohoto násilí dopouštějí právě nejbližší osoby.

Plné znění rozhovoru uslyšíte v audio záznamu – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

Logo

Příští týden od psycholožky Lucie Paprsteinové uslyšíme o konkrétní odborné pomoci obětem domácího násilí a možnostech řešení jejich životní situace.

Intervenční centrum poskytuje své služby všem obětem domácího násilí anonymně a bezplatně.

autor: čan
Spustit audio