Seriál – 3. díl: Uniforma plukovníka Kandareliho – setkání s hrdinou

Tento týden v tomto čase vyprávíme neobvyklý příběh. Dostal název Uniforma plukovníka Kandareliho. Tento válečný gruzínský veterán - Iraklij Levanovič Kandareli - osvobozoval před 71 lety Ostravsko a moc si přál, aby jeho uniformu získalo české muzeum - nikoliv to gruzínské. Český rozhlas Ostrava toto přání splnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plukovník Kandareli a reportér Martin Knitl

Plukovník Kandareli a reportér Martin Knitl | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Třetí díl gruzínského putování za válečným veteránem Iraklijem Levanovičem Kandarelim se odehrává v jeho malém bytě – v těsném obývacím pokoji ve městě Gori. Nemá tam žádné obrazy a běžnou výzdobu. Všude kolem jsou novinové výstřižky, desítky fotografií ze starých časů, vyznamenání a ocenění.

Je zjevné, že bezmála 93letý vysloužilý voják zůstal duší tam, kde před 71 roky bojoval za svobodu. Jako jeden z posledních žijících aktérů Ostravsko-opavské operace skutečně předal autorovi této reportáže svou starou uniformu a přál si, aby skončila na čestném místě v českém muzeu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uniforma plukovníka Kandareliho (3. část). Pětidílnou sérii unikátních reportáží natočil Martin Knitl.

Pan Kandareli má na svůj věk neuvěřitelnou energii, i když rozhovor s ním není z redaktorského pohledu úplně jednoduchý. A tak je třeba se ve zmatku v obývacím pokoji poněkud zorientovat. Rozhodně ale stojí za to si poslechnout třeba to, jak se slzou v oku vyjmenovává města kolem Ostravy. A často téměř neslyšně šeptá spasibo.

Po chvíli zmatku se atmosféra trochu uklidňuje. Předáváme dopis opavského primátora a peníze od opavských legionářů. Českou republiku a konkrétně Opavu často přirovnává ke svému druhému domovu.

Hrdost už téměř 93letého vojáka je znát ve chvíli, kdy ukazuje seznam všech měst a vesnic, kde je čestným občanem. „Opava, Ostrava, Olomouc, Odry,“ vyjmenovává. Říká, že v Česku je někým, ale v Gruzii ho nezná nikdo.

Plukovník Iraklij Levanovič Kandareli | Foto: Martin Knitl

Na otázku, zda by se do Česka ještě chtěl podívat, odpovídá, že už na to nemá síly. „Rád bych tam jel, ale už tam nikoho nemám, žádné kamarády. Nikdo už není mezi živými,“ krčí rameny.

Pečovatelka, paní Světlana stojí opodál. Potvrzuje, že pan Kandareli už vůbec nevychází z bytu, a starat se o něj je čím dál těžší. „Je velmi slabý a nedávno dvakrát upadl. Nikdo neví, co se stane třeba zítra,“ říká paní Světlana.

Byt plukovníka Kandareliho je jedním velkým válečným muzeem. Co všechno si lepí na zdi a na skříně a proč za ním nejezdí vlastní děti? K tomuto příběhu se vrátíme zase zítra.

Uniforma plukovníka Kandareliho

Číst článek

Byt plukovníka Kandareliho je jedním velkým válečným muzeem | Foto: Martin Knitl

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme